Cristian Diaconescu a spus că această criză îngreunează demersurile României de a cumpăra avioane de luptă care să aducă forţa aeriană a ţării la nivelul standardelor NATO.
"Nu mă aştept ca un proiect de asemenea dimensiune să fie demarat în viitorul apropiat. Momentan nu există o decizie referitoare la achiziţionarea unor noi avioane de luptă", a declarat Diaconescu.
Bucureştiul a fost foarte aproape de a finaliza un asemenea plan de achiziţie anul trecut, miniştrii de resort declarând, în septembrie, că decizia este numai la "câteva săptămâni" distanţă. Procesul a fost blocat după ce în noiembrie, ca urmare a alegerilor, a fost desemnat un nou cabinet, precizează Reuters, citat de NewsIn.
Potrivit fostului guvern, cinci tipuri de avioane ar fi intrat în discuţie pentru a fi cumpărate pentru o sumă totală de 4 miliarde de euro. Printre variantele posibile se numărau: F-16, construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar şi avionul Grippen al suedezilor de la SAAB sau Eurofighter de la EADS.
Potrivit Reuters, din cauza accelerării crizei financiare, România s-a transformat din economia europeană cu cea mai mare creştere într-una din cele mai vulnerabile economii, amintind de deficitul bugetar mare al ţării noastre.
Guvernul de centru-stânga de la Bucureşti a abordat deja UE în ceea ce priveşte un posibil ajutor financiar. După ce a câştigat puterea prin promisiuni în ceea ce priveşte cheltuielile sociale, coaliţia se zbate acum să reducă din cheltuielile bugetare pentru a se încadra în plafonul UE de 3% din PIB ca deficit bugetar, explică Reuters.
Antena3.ro