Firmele de pompe funebre implicate în dosarul şpăgii cereau informaţii legate în special de decesul persoanelor în vârstă, care beneficiau de ajutor de înmormântare.
Aceştia primeau peste 2.000 de lei de la Casa de Pensii şi cheltuiau maxim 700 de lei, se arată în referatul procurorilor.
Diferenţa se împărţea cu medicii sau poliţiştii care le vindeau pontul.
Reprezentanţii pompelor funebre ajungeau de multe ori în timpul manevrelor de resuscitare, chiar înainte de deces, spun martorii.
Iată, mai jos, interceptări din dosarul Pompelor funebreDoamnă: Ce să fac? V-am sunat. Ce să fac? Ieri nu v-am mai sunat că sunt aşa de supărată, am o problemă şi am umblat ieri toată ziua numai pe la birouri, pe sus, pe jos şi am văzut mesajul, doar ce am apucat să vă mulţumesc.
Orăşanu: Aha.
Doamnă: Şi cum să fac să...?
Orăşanu: Să vii trimit prin Mari?
Doamnă: Nu, nu ştiu daca prin Mari, nu ştiu.
Orăşanu: Sau mai trece cineva pe la mine?
Orăşanu: Dacă nu sunt eu, să zicem prin absurd că nu sunt eu personal, spuneţi că sunteţi doamna Mini(?) şi atât şi atât şi se rezolvă, da?
Doamnă: Da, da.
Doamnă: Atunci daţi-i. Intrebaţi-l dacă vrea să mi-i ia. Intrebaţi-l, dacă vrea.
Orăşanu: De ce să nu vrea?
Doamnă: Da.
Orăşanu: De ce să nu vrea?
Doamnă: Bine, atunci dacă este, daţi-i lui. Dacă cumva voi ajunge eu pe acolo astăzi pe undeva, prin centru, adică pe Mihai Bravu, trec, dacă nu, dacă vine el, întrebaţi-1 dacă vrea să mi-i ia şi pe ai mei.
Orăşanu: Bine, bine.
Doamnă: N-aţi făcut nimic?
Orăşanu Ion: Nu. Păi erau deja rezolvaţi, erau vorbiţi.
Doamnă: Doamne!
Orăşanu Ion: Da. Au zis că au vorbit cu o firmă şi au totul rezolvat.
Doamnă: Da de unde..., că ăştia nu dă. Ăştia care au fost acuma?
Orăşanu Ion: Da. Aşa mi-a spus femeia.I-am spus că o pot ajuta cu tot, tot, tot. Mi-a mulţumit, mi-a spus că a vorbit cu o firmă şi o aşteaptă să vină.
Doamnă: Aha! Şi nici celălalt nu...
Orăşanu Ion: Nu. Era rezolvat. Dacă a apucat de a intrat echipajul în casă, la revedere!
Doamnă: Bine, hai că ne mai auzim!
Orăşanu Ion: Da, doamna Mimi, sigur că da! Pă ăia roşii nu se vede nicio mişcare acolo?
Doamnă: Cine?
Orăşanu Ion: Pă ăia roşii.
Doamnă: Nu, nimic.
Doamnă: Eu sunt la Sectorul 4. Asta e a patra tură.
Orăşanu Ion: Până când sunteţi acolo?
Doamnă: Păi, am înţeles că până pe 23.
Orăşanu Ion: Aoleu!
Doamnă: E în medical colega.
Orăşanu Ion: Şi în concediu când intraţi?
Doamnă: Intru pe întâi.
Orăşanu Ion: Pe întâi septembrie?
Doamnă: Da, că vine fata pe 20 şi mi-e că mă potcoveşte aici de nu mai pot să fac niciun aranjament. Că vroiam să plec şi uite aşa. Asta îşi prelungeşte concediul medical şi apoi intră şi ea în odihnă.
Orăşanu Ion: Marimar e în Centrală sau în vacanţă?
Doamnă: Nu, e în vacanţă. Ştiu că a intrat în concediu şi a plecat parcă în Bulgaria. Şi-a luat bilete.
Orăşanu Ion: Înseamnă că vine pe 15,20.
Doamnă: Cam aşa, cam aşa, că vine Mari şi sunt programate altele cu 20,21.
Sursa: Referat procurorilor Parchetului CapitaleiDeclaraţie aparţinător mortLa data de 15.06.2013, soţul meu, care a locuit la aceeaşi adresă, a decedat în urma problemelor medicale. Decesul a avut loc la ora 22.00, iar la acea oră mai eram acasă eu şi fiul meu.
Imediat după deces, fiul meu a apelat după telefonul fix din casă la 112, solicitând intervenţia unei ambulanţe. (...) La câteva minute după încheierea convorbirii telefonice la 112, a sunat telefonul fix şi am răspuns eu. La telefon s-a aflat un bărbat care mi-a spus că deţine o firmă de pompe funebre şi mi-a oferit mai multe servicii pentru înmormântare.
Sursa: Referat procurorilor Parchetului CapitaleiUn număr de 11 persoane au fost reţinute în dosarul şpăgii de la pompele funebre. Printre acestea se numără doi oameni ai legii, un poliţişt şi un angajat ISU. În total, 26 de persoane sunt cercetate în acest caz pentru luare şi dare de mită. În acest caz, sunt implicaţi medici de la SMURD şi serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov, poliţişti şi patroni ai unor firme de pompe funebre.