Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, dezvăluire exclusivă la Antena 3 CNN în legătură cu elicopterul prăbușit în Ucraina | "Sunt imagini care arată că a aterizat la Bacău, în 2020!"

Radu Tudor, dezvăluire exclusivă la Antena 3 CNN în legătură cu elicopterul prăbușit în Ucraina | "Sunt imagini care arată că a aterizat la Bacău, în 2020!"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:07 18 Ian 2023 Modificat la 20:07 18 Ian 2023

Realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor a prezentat la Antena 3 CNN date factuale care infirmă informația apărută miercuri, pe surse, și conform căreia aparatul căzut peste o grădiniță în apropiere de capitala ucraineană ar fi fost reparat sau modernizat la unitatea Airbus de la Ghimbav.

"Vedeți acum pe ecran tipul de elicopter în care s-au aflat ministrul de Interne și colaboratorii săi și care s-a prăbușit astăzi la Kiev. Este un Aifrbus H225, un elicopter pe care Ucraina l-a achiziționat într-un lot de mai multe elicoptere, 55 la număr, potrivit informațiilor noastre.

Este un model Super Puma, foarte diferit de ceea ce a venit în România.

Aveți acum pe ecran elicopterele H145 ale poliției ucrainene care au venit în România în martie, pentru serviciile de mentenanță.

E vorba de un cu totul alt model, chiar dacă este același producător, Airbus.

Aceste elicoptere H145 se află și în dotarea Ministerului Român de Interne și sunt considerate foarte fiabile. Diferența este fundamentală.

Citește și: Martor la tragedia aviatică din Ucraina: "Elicopterul zbura în cerc și ardea, înainte de a cădea peste grădiniță"

Radu Tudor: "Elicopterul prăbușit, achiziționat în 2018 într-un lot de 55 de aparate Airbus de diverse tipuri"

Să vedem informațiile ca să lămurim speculațiile din această după-amiază. În 2018, guvernul ucrainean a semnat achiziția 55 de elicoptere cu compania franceză Airbus Elicopter.

Este vorba de 22 de aparate model H225 Super Puma pentru Ministerul Situațiilor de Urgență și pentru Garda Națională, de 10 aparate model H145 pentru poliție și de 24 de aparate H125 pentru alte nevoi ale Ministerului ucrainean de Interne. 

Vedeți acum pe ecran imagini de la semnarea acestui contract între guvernul ucrainean și guvernul francez (...)

Radu Tudor, declarație în exclusivitate de la ministrul Economiei pentru Antena 3 CNN

O informație în exclusivitate pentru emisiunea noastră, 'În fața națiunii': am discutat cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, care ne-a declarat că IAR Ghimbav nu a efectuat servicii de mentenanță și modernizare pentru elicoptere care sunt în operare în Ucraina.

Am mers mai departe cu investigația și, din sursele noastre proprii, se pare că nici la Airbus Elicopters nu a venit elicopterul prăbușit la Kiev, ci alte 5 aparate model H145, aparținând Poliției de Frontieră din Ucraina. 

Și ca să vedeți că toate elementele se strâng în jurul acestui eveniment nefericit, s-au întâmplat, din păcate, câteva incidente cu acest tip de elicopter H225 Super Puma.

Interdicție de zbor în 2016 pentru aparatele H225, după o prăbușire fără supraviețuitor

În cel mai cunoscut dintre ele, pe 29 aprilie 2016 un H225 s-a prăbușit în timp ce se întorcea de pe o platformă de foraj lângă orașul norvegian Bergen. Niciuna din cele 13 persoane de la bord nu a supraviețuit.

Atenție, detaliul acesta este crucial: întregul rotor principal se desprinsese de pe elicopter, iar imaginile dramatice au fost surprinse pe video.

Drept urmare, autoritățile aviatice norvegiene și britanice - pentru că au avut și ele un tip de elicopter implicat într-un astfel de incident - precum și Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației au emis în 2016 o interdicție temporară de zbor pentru acest tip de aparat.

După ce Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a făcut câteva recomandări constructorului, autoritățile aviatice norvegiene și britanice au relansat în vara anului 2017 operațiunile de zbor pentru seriile acestea, H225 și AS332, ce sunt, practic, elicoptere gemene", a spus Radu Tudor în cadrul emisiunii În Fața Națiunii la Antena 3 CNN.

El a prezentat în final imagini care arată că elicopterul prăbușit miercuri a fost în România, dar nu în martie 2022, pentru reparații, ci în anul 2020, într-o scurtă escală la Bacău

×
x close