Antena 3 CNN Actualitate Dezbatere News Magazine: RMGC vs. Academia Română

Dezbatere News Magazine: RMGC vs. Academia Română

1 minut de citit Publicat la 10:38 22 Sep 2013 Modificat la 10:38 22 Sep 2013
Dezbatere News Magazine: RMGC vs. Academia Română
Foto: Agerpres
Emisiunea de duminică dimineaţă a News Magazine a găzduit o dezbatere foarte interesantă pe tema proiectului Roşia Montană, între directorul RMGC, Dragoş Tănas şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc. 
 
Dragoş Tănase a explicat că proiectul vine cu foarte multe locuri de muncă, nu doar pentru oamenii din Roşia Montană, dar şi pentru cei din zonă. "În Roşia Montană sunt circa 1.000 de oameni capabili de muncă. Noi avem astăzi 500 de locuri de muncă. Dacă începem proiectul, o sa avem 2.300 de locuri de muncă doar în minerit plus încă 500 - 1.000 la programele de dezvoltare durabilă. 98% dintre ei probabil vor fi localnici pentru că trebuie să aducem nişte specialişti care să îi formeze şi să le explice."
 
În replică, Ionel Haiduc a explicat că procedeul de extragere a aurului din zăcământ, cianurarea, reprezintă un adevărat pericol pentru mediu, având în vedere cantitatea foarte mare care ar trebui să se folosească. 
 
"Într-adevăr, 90% din zăcămintele aurifere din lume sunt exploatate cu cianuri dar aici se pune problema unei cantităţi foarte mari de cianuri. Se vorbeşte despre neutralizarea cianurilor dar chiar şi acele substanţe de neutralizare sunt toxice, deci este o operaţiunea delicată şi chiar riscantă. La dimensiunile lacului, cantitatea de cianură rămâne foarte mare. Şi varianta cianurii este cea mai ieftină, cea mai profitabilă. Sigur, există şi alte tehnologii, care nu ar trebui ignorate."
 
Dragoş Tănase a subliniat că cianura este un compus chimic stabil care nu se degajă în mediul înconjurător iar tehnologia este extrem de eficientă. "Lacul de cianură este un mit, în iaz vor rămâne cantităţi extrem de mici de cianuri. Vreau să vă spun că tehnologia cu cianură este eficientă, însă, motivul principal al folosirii al acestei proceduri este tocmai CĂ ESTE CEA MAI PUŢIN PERICULOASĂ VARIANTĂ PENTRU MEDIU."
 

×
x close