Universităţile rămân cu amfiteatrele goale. Statistica de anul acesta arată că un absolvent cu diplomă de bac are trei locuri la facultate pe care le poate ocupa. S-au dus vremurile când 10-20 de candidaţi se luptau pentru un loc.
În prima zi de înscriere, puţini s-au grăbit să prindă un loc. Aşa că acum universităţile îşi pun la cale tot felul de strategii care să le aducă, la toamnă, cursanţi.
Anul acesta, universităţile se stat şi cele private pot primi 225.000 de mii de studenţi. Un calcul simplu arată că doar 80.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au luat bacalaureatul. Asta înseamnă că universităţile trebuie să caute 145.000 de candidaţi, ca să nu rămână cu locurile neocupate.
În provincie mai ales, se dă o adevărată luptă pentru supravieţuire.
"Am hotărât ca să facem înscrieri on-line şi a fost foarte bine primit. Avem deja 280 de înscrişi şi totodată pentru cei care se încriu on-line am aprobat şi o reducere de 20% a taxei de şcolarizare", a declarat prof. univ. dr. Ionel Didea, rectorul Universităţii din Piteşti.
De cele mai multe ori, taxa de înscriere variază între 80 şi 200 de lei. Pe lângă chitanţă e nevoie şi de alte acte, care costă puţin peste 150 de lei.
Universităţile de stat au aprobat taxele acum câteva luni şi nu au de gând să le schimbe. Un an de studiu costă între 2.000 şi 3.300 de lei. Excepţie face, ca de fiecare dată, Medicina, pentru care studenţii plătesc anual 6.000 de lei.
Cele mai multe facultăţi mizează, la fel ca şi anul trecut, pe sesiunea a doua a bacalaureatului. În toamna lui 2011, doar 20.000 de absolvenţi au luat însă examenul.