Răspunsul ministerului a fost unul mai mult decât îngrijorător, în condițiile în care obiectivele asumate în ceea ce privește reducerea pensiilor speciale și o nouă lege a pensiilor au deja termenul de îndeplinire depășit.
ONG-ul a constat și că ministerul ține la secret raportul de analiză a Băncii Mondiale în care se găsesc recomandările în ceea ce privește acest capitol.
Discutăm despre jaloanele 214 și 215 din PNRR a căror îndeplinire condiționează primirea de către românia a unei tranșe de 3,1 miliarde de euro nerambursabili. În răspunsul către FACIAS, Ministerul muncii recunoaște că nu a atins aceste jaloane chiar dacă termenul limită asumat era 31 decembrie 2022.
FACIAS a mai cerut Ministerului Muncii și raportul de analiză a Băncii Mondiale care cuprinde în detaliu măsurile recomandate României în chestiunea pensiilor, dar nu a primit acest document ce ar fi trebuit să fie public.
Multiple obligații, neîndeplinite
Toată această bâlbâială va costa însă România mulți bani ce se puteau investi în autostrăzi și alte proiecte importante de infrastructură. Unde mai pui și că România nu a primit un aviz din partea Comisiei Europene (CE) privind cererea de plată numărul 2 de care depind 3.22 miliarde de euro.
În cazul în care CE va constata că Legea decarbonizării economiei și Legea avertizorului de integritate (jaloanele care ridică cele mai mari probleme) nu îndeplinesc condițiile din PNRR, România riscă să mai piardă 1,4 miliarde de euro din cererea de plată nr. 2, plus partea aferentă de prefinanțare, care înseamnă încă aproape 0,2 miliarde de euro.