Antena 3 CNN Actualitate Moment istoric: Scutul de la Deveselu, operațional

Moment istoric: Scutul de la Deveselu, operațional

1 minut de citit Publicat la 01:12 12 Mai 2016 Modificat la 01:12 12 Mai 2016
nato.jpg

Un moment istoric e marcat joi, la Deveselu, unde are loc o ceremonie care anunţă că scutul american anti-rachetă este operaţional. Baza din ţara noastră devine astfel extrem de importantă pentru securitatea României, a Statelor Unite, dar şi a celorlalte ţări NATO. Scutul de la Deveselu va proteja Alianţa Nord-Atlantică în faţa oricărui atac cu rachete.

Colegul nostru Radu Tudor, analist militar, va relata pe parcursul zilei si va sta de vorba cu cei mai importanti participanti de la operationalizarea scutului antiracheta de la Deveselu.

Comuna Deveselu devine azi, oficial, unul dintre cele mai importante puncte strategice de pe harta Europei, dar și a lumii.

Baza militară de aici a fost complet modernizată de americani. Acum, găzduiește elemente ale scutului american anti-rachetă, unul dintre cele mai avansate programe militare de pe planetă, destinat protejării Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a României.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Antenei 3 în februarie, Secretarul General NATO a vorbit despre importanta bazei de la Deveselu.

Participarea României la scutul anti-rachetă a fost decisă în februarie 2010, de Consiliul Suprem de Apărare a țării.

Baza de la Deveselu e parte a unui uriaș sistem defensiv - terestru, naval și aerian, denumit Aegis Ballistic Missile Defense System, care are ca scop descurajarea oricăror amenințări și agresiuni la adresa NATO.

E un sistem integrat, care prevede amplasarea de interceptoare anti-rachetă și stații radar în baze terestre, dar și pe nave. O stație radar a fost deja amplasată în Turcia, iar în Polonia vor fi instalate interceptoare, după modelul bazei de la Deveselu.

De asemenea, câteva nave americane echipate cu sistemul Aegis activează deja în apele europene.

În România sunt instalate trei baterii terestre de rachete interceptoare tip SM-3, capabile să distrugă rachete cu rază medie de acțiune. Interceptoarele nu au încărcătură nucleară, dar pot distruge rachetele inamice prin intermediul energiei cinetice.

Rusia nu privește însă cu ochi buni acest sistem defensiv.

Cele mai recente studii arată că zona Europei de Sud-Est, din care face parte și România, e din ce în ce mai vulnerabilă la amenințări cu rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

×
x close