Foștii deținuți politici Ioan Muntean și Marin Iancu au dezvăluit, vineri, la Ediție specială, ce au vorbit cu Klaus Iohannis la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni.
"I-am mulțumit, pentru că am considerat că e un gest protocolar pe care, probabil, noi îl așteptam de mai mult timp ca cineva să ne ofere prilejul să ajungă la urechile autorității naționale aceste necazuri - să nu le cataloghez astfel - deși depășesc ideea de necaz.
Că vă dați seama ce înseamnă să-ți pierzi o familie întreagă, copi, nevastă... Am considerat că e un gest normal. un drept care mi se cuvenea, ceva ce așteptam și noi ca deținuți politici, mai ales cei din promoția '80. (...) Pe dânsul l-a interesat povestea noastră și dacă am fost instruiți de cineva.
Am văzut din propria lui față că a înțeles că noi nu suntem niște cozi de topor ale PSD-ului, noi suntem niște oameni care am suportat necazurile vremurilor trecute", a spus Marin Iancu.
"Eu m-am bucurat că domnul președinte Iohannis cu adevărat mi-a dat o atenție deosebită. Cu această ocazie i-am spus felul cum s-a întâmplat de am ajuns în pușcăria Aiud", a spus la rândul său Ioan Muntean.
Ioan Muntean a povestit motivele care au dus la arestarea lui și cum a fost pus să aleagă între închisoare și moarte.
Muntean a dezvăluit și care a fost motivul pentru care sistemul opresiv prefera termenul de 'infractor de drept comun'.
"Ceaușescu, după 1964, la înțelegerile pe care le-a avut și a primit clauza națiunii celei mai favorizate, a declarat că nu mai are deținuți politici. Toți cei care îndrăzneam să vorbim sau să ne asociem împotriva Partidului Comunist ni se căutau și ne fabricau infracțiuni de drept comun", a spus Ioan Muntean.
"Augustin Lazăr este cel de-al doilea om care a condus la pierderea familiei mele. Primul a fost Vasile Gheorghe, directorul Direcției a 4-a, adică cel care a dat ordinul. M-a condamnat la 10 ani, mi-a redus 2, a venit un decret și am rămas la 5 ani și 4 luni pe care i-am facut la Aiud.
Pe data de 9 septembrie aveam dreptul la prima plecare din penitenciar pe baza consimțământului meu. Aveam toate caracterizările. Și la sfârșit mi-a dat (Augustin Lazăr, n.r.) timp insuficient pentru reeducare. De aceea vă spun că acest om, om că așa suntem obligați să-i zicem, dar acesta nu era om - să nu-l vezi și de patru ori m-a amânat. Am făcut încă 4 ani. Nu știu dacă vă dați seama ce înseamnă, când că trebuie să pleci. E un drept al tău", a povestit Marin Iancu.