Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a efectuat evaluarea resurselor minerale ale tarii evidentiate in inventarul bunurilor din domeniul public al statului, acestea fiind inregistrate cu valoare 'zero', fapt ce conduce la subevaluarea patrimoniului statului, se arata intr-un raportului de audit realizat de Curtea de Conturi.
De asemenea, se desfasoara activitati de exploatare in baza a sute de licente care nu sunt aprobate prin hotarari de Guvern, conform legii. Multi operatori refuza sa semneze acte aditionale de actualizare a nivelului redeventei miniere, insa ANRM nu are o evidenta a acestora. Aceasta este doar una dintre multe alte nereguli constatate, care afecteaza nivelul gradul de colectare a redeventelor.
Cele mai exploatate resurse minerale in perioada auditata au fost carbunii (143.331 mii tone) si rocile utile (nisip si pietris - 156.000 mii m3 si alte categorii de roci utile - 199.765 mii tone), urmate de resursele de sare gema (10.322 mii tone) si minerale nemetalifere (5.519 mii tone). Totodata, in aceeasi perioada, cantitatea totala extrasa de ape minerale naturale (carbogazoase si plate) a fost de cca. 7.106 mil. litri.
Auditul a constatat faptul ca Strategia industriei miniere elaborata pentru perioada 2012-2035, se afla si in prezent in stadiu de propunere, fara a fi asumat si aprobat printr-o hotarare de Guvern. Ministerul de resort, Ministerul Economiei, a actionat formal, nefiind urmarita aprobarea strategiilor elaborate si implementarea acestora.
Mai mult, pe hotnews.ro.