Detalii incredibile ies la iveală în cazul fraudelor medicale din judeţul Timiş. Reţeaua de medici păcălea oamenii să îşi dea datele personale, promiţându-le analize sau servicii gratuite.
Numai că pacienţii nu mai primeau nimic în schimb, iar medicii foloseau datele ca să deconteze servicii care nu au fost niciodată efectuate.
În plus, persoane trecute de 50 de ani figurează că au participat la consultaţii de planning familial, iar de acolo au fost trimise la tot felul de investigaţii care există doar pe hârtie. Şi asta nu este tot. Analizele şi serviciile erau decontate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi pentru persoane decedate.
Procurorii au identificat mecanismele prin care firmele au fraudat bugetul asigurărilor de sănătate. Prima metodă este una clasică - decontări de servicii medicale pentru morţi. Astfel, un bărbat decedat în 2011 a beneficiat de servicii medicale şi în 2012, iar o femeie moartă în iulie 2012 a primit reţete încă o lună după deces.
O altă metodă folosită a fost obţinerea datelor pacienţilor prin intermediul unor oferte extrem de avantajoase. Unul dintre medicii care făceau parte din reţea mergea în diferite sate şi făcea oferte pentru servicii medicale localnicilor, iar ulterior, fără ştirea acestor persoane, emitea bilete de trimitere pentru investigaţii imagistice care, în defapt nu erau realizate. Chiar şi aşa, pacienţii primeau recomandări de tratament.
Cea de a treia metodă a fost cea a folosirii planning-ului familial pentru fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate. Mai mulţi pacienţi - majoritatea având peste 50 de ani - au fost audiaţi de anchetatori şi au declarat că nu au fost niciodata la planning familial şi nici nu au fost la alţi medici pentru investigaţii care au fost, ulterior, decontate la CJAS Timiş. Într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, Diana Nicoară a explicat cât de important era cabinetul de pllannig în mecanismul de fraudare a asigurărilor de sănătate.