Antena 3 CNN Actualitate Detalii exclusive din operațiunea „Ghost Guns”. Cum ajungeau armele la interlopi. Sunt vizați Litrașu și șeful galeriei FCSB

Detalii exclusive din operațiunea „Ghost Guns”. Cum ajungeau armele la interlopi. Sunt vizați Litrașu și șeful galeriei FCSB

Georgiana Murgilă
2 minute de citit Publicat la 14:37 05 Noi 2024 Modificat la 14:37 05 Noi 2024
interlopi in dosarul armelor
65 de interlopi au dosare penale în scandalul armelor aduse cu TIR-ul din Turcia. FOTO: Antena 3 CNN

65 de interlopi au dosare penale în scandalul armelor aduse cu TIR-ul din Turcia. Sunt vizați în anchetă interlopul Costel Litrașu, dar și șeful galeriei FCSB. Anchetatorii au ridicat mai multe arme din casele pe care le-au percheziționat, dar niciuna dintre acestea nu corespunde cu cele vizate în dosar.  

cele 65 de persoane sunt urmărite penal pentru nerespectarea regimului armelor și muniției, iar o persoană se află sub măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT susțin că un cetățean turc ar fi strâns în ultima perioadă mai multe componente de pistoale sau arme cu țeavă lungă, produse în Turcia, care nu aveau însă elemente de identificare. Acestea erau asamblate, transportate pe ascunsă în România și vândute unor interlopi de la noi. 

Anchetatorii au ridicat mai multe arme din casele acestor indivizi, care au fost percheziționați dimineață de către polițiști. Este vorba despre mai multe pistoale letale și neletale. De menționat că nu este vorba despre cele care veneau din Turcia și care nu erau înseriate. Tocmai de aceea se numeau arme fantomă.

Însă, de când au început aceste cercetări, până în luna octombrie, anchetatorii, au reușit să identifice o parte dintre aceste arme, respectiv 47. Vorbim, așadar, despre arme care ajungeau pe mâna unor persoane care aveau probleme cu legea. Tocmai de aceea anchetatorii suspectează că un cetățean turc, în colaborare cu mai mulți infractori români, ar fi constituit această grupare infracțională care reușea să aducă arme și muniții în România, ascunse în TIR-urile care veneau dinspre Turcia în țara noastră. Așa au ajuns aceste pistoale pe mâinile unor interlopi.

Potrivit surse Antena 3 CNN, acești indivizi, care au fost ridicați de acasă după percheziții și duși la Ploiești pentru a fi audiați, nu au vrut să dea declarații și nu au vrut să colaboreze cu anchetatorii pentru a spune unde se află restul de arme care erau vizate de către anchetatori.

Procurorii DIICOT au făcut marți 131 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, din cercetările efectuate a reieşit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetăţean străin de origine turcă, a iniţiat şi constituit împreună cu mai mulţi făptuitori de naţionalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea şi vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare şi elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia.

Acest tip de arme, cunoscute drept "Ghost Guns" au drept destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european, precizează sursa citată.

×
x close