ANRP este obligată să acorde aceste despăgubiri în baza Legii nr. 9 din 8 ianuarie 1998 privind compensaţiile cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 şi a Legii nr. 290 din 27 iunie 2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
Informațiile au fost prezentate sâmbătă, la Q&A cu Alessandra Stoicescu.
În ciuda faptului că, odată obţinută decizia privind acordarea despăgubirilor, termenele pînă la care trebuie acordate despăgubirile sunt prevăzute clar în cele două legi, din 2009 încoace ANRP nu mai dă de bună voie aproape nici un ban.
Beneficiarii celor două legi care au obţinut decizii privind acordarea despăgubirile sunt obligaţi să se adreseze instanţelor de judecată, iar procesele durează foarte mult
Mai mulţi avocaţi au găsit o metodă mult mai rapidă prin care victimele expulzării din Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, care au obţinut decizii privind acordarea despăgubirilor, să le şi primească.
Avocaţii şi-au sfătuit clienţii să se adreseze unor executori judecătoreşti. Aceştia din urmă au cerut instanţelor încuviinţarea executării silite a ANRP în baza deciziilor vicepreşedintelui ANRP şi, respectiv, a comisiilor judeţene, privind acordarea despăgubirilor.
În marea majoritate a cazurilor, executorii au obţinut decizii favorabile şi au executat ANRP, despăgubirile intrând imediat în conturile beneficiarilor celor două legi.
Profitând că au existat şi câteva decizii prin care acţiunile executorilor au fost respinse de instanţă, ANRP a sesizat Inspecţia Judiciară a CSM împotriva judecătorilor care aprobaseră executarea silită.
Inspecţia Judiciară a CSM a constatat că „nu se poate reţine că, prin soluţiile pronunţate judecătorii au nesocotit anumite dispoziţii legale, ci au realizat o interpretare a normelor legale incidente si aplicabile situaţiei de fapt dedusă judecăţii, aspect ce constituie un atribut esenţial al activităţii de judecată propriu zise" (pag. 6 din Raportul Inspecţiei Judiciare a CSM din decembrie 2010).
ANRP a contestat în instanţă executarea silită, încercînd să ia banii înapoi de la victimele expulzării din Basarabia şi Cadrilater care şi-au obţinut drepturile în urmă executării silite a ANRP
Cinismul ANRP este cu atât mai mare cu cât beneficiarii direcţi ai celor două legi sunt persoane extrem de în vârstă iar sumele acordate sunt derizorii, în comparaţie cu despăgubirile ilegale date de ANRP în aceeaşi perioadă rechinilor imobiliari.