Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Lovitură pentru România! Guvernul trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie

Lovitură pentru România! Guvernul trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie

Tribunalul Internațional a decis că România trebuie să plătească unor firme care au făcut investiții în parcuri fotovoltaice o despăgubire care se ridică la 42 de milioane de euro.

de Cătălina Mănoiu    |    30 Mai 2024   •   16:50

Guvernul trebuie să plătească băieților deștepți din energie, în termen de doar două zile, despăgubiri de peste 42 de milioane de euro, după ce a pierdut procesul tăierii subvențiilor pentru energie verde. 

În caz contrar, bunuri deținute de autorități sau de la societăți la care statul este acționar riscă să fie executate silit. Memorandumul a fost adoptat în ședință de guvern. Executivul a decis, însă, să depună această sumă sub formă de garanție şi va contesta această decizie a Tribunalului Internațional.

Totul a început în 2013, atunci când guvernul de la București a stabilit una dintre cele mai generoase scheme pentru a stimula investițiile în energia verde, însă din cauza unui conflict între premier și președintele de la acea vreme, schema a fost în repetate rânduri modificată.

Aceste firme au reclamat la Tribunalul Internațional că au făcut investiții care au fost ulterior afectate de schimbările de legislație şi au cerut României prejudicii de 142 de milioane de euro. Însă tribunalul a decis că aceste firme vor primi doar 42 de milioane de euro, sumă care trebuie achitată în următoarele două zile. 

Statul român este de asemenea obligat să plătească cheltuielile cu apărarea pe care le-au făcut aceste firme și care se ridică la peste 3,5 milioane de dolari și, de asemenea, cheltuielile pentru arbitraj pentru Tribunalul Internațional, care sunt de aproximativ 600.000 dolari.

De asemenea, trebuie să spunem că la Ministerul Finanțelor pregătește practic o contestare a deciziei și statul român speră să mai aibă o șansă. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden se gândește serios dacă să mai continue cursa pentru Casa Albă
x close