"Nu mă aştept ca o decizie de prelungire a programului SAPARD să fie luată înainte de sfârşitul anului. Ea va depinde, fireşte, de rezultatele auditului independent din această lună", a spus Michael Mann.
Prelungirea programului de preaderare SAPARD, iniţiat în 2000 şi care ar urma să expire la sfârşitul acestui an, ar permite României să nu piardă cele câteva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar.
Comisia Europeană a decis să suspende plăţile SAPARD în urma unei misiuni de audit ce a avut loc în prima jumătate a lunii iunie şi care a constatat deficienţe în sistemul de control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii finali.Directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agenţie care gestionează fondurile SAPARD în România, şi-a dat demisia luna trecută în urma acestei măsuri CE, scrie Newsin.
Reluarea plăţilor nu poate fi făcută decât dacă auditul independent solicitat de CE şi care urma să aibă loc luna aceasta se dovedeşte a fi pozitiv. Autorităţile române au dat însă asigurări că beneficiarii îşi vor primi banii, plăţile fiind deja suportate din bugetul de stat."Credem că vom reuşi să obţinem prelungirea termenului pentru plata proiectelor SAPARD, în caz contrar, vom suporta plăţile din bugetul de stat", a declarat secretarul de stat din Ministerul agriculturii şi dezvoltării rurale, Cornelia Mihai.Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a reluat la 3 octombrie plăţile către 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plăţi care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.
Antena3.ro