În proiect a fost menționat şi un punct potrivit căruia magistraţii - judecători sau procurori - vor fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM, adică al Secţiei de judecători sau al celei pentru procurori, după caz.
Asta înseamnă că pentru trimiterea în judecată procurorii se vor duce cu rechizitoriul la CSM spre avizare şi abia apoi îl vor trimite în instanţă.
„Art. 4 – La art. 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) şi (4), cu următorul cuprins: <(4) Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (5) Trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii>”. La finalul documentului se arată şi ce se întâmplă dacă există o egalitate de voturi în Secţia pentru judecători sau în cea pentru procurori cu privire la trimiterea în judecată a unui magistrat: cererea procurorilor va fi respinsă.