Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a deschis, în luna noiembrie a anului trecut, un dosar penal în care sunt cercetate, in rem, posibile fapte penale săvârșite în legătură cu tergiversarea unei anchete solicitate de către Banca Română de Scont, prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, având ca obiect presupuse infracțiuni economice comise de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Subiectul a fost discutat sâmbătă, la ”Descoperiți” de Andreea Sava și avocatul Dan Chitic.
Este vorba despre clasarea faptelor de delapidare care au legătură cu falimentul BRS, clasare dispusă, prin Ordonanță, în anul 2014, de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că a intervenit termenul de prescripție, după ce cauza a fost redeschisă în anul 2011.
Conform unui raport al lichidatorului BRS, la începutul acestui an, în dosarul de faliment, pentru recuperarea prejudiciilor de peste 30 de milioane de lei, existau pe rolul instanțelor civile, comerciale sau administrative și penale nu mai puțin de 101 dosare.
Anul trecut, fostul președinte al Băncii Române de Scont, Teodor Nicolăescu, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, într-o cauză în care Parchetul a dispus încetarea procesului penal față de 108 persoane, printre care, conform unor surse judiciare, inclusiv omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
În prezent, Teodor Nicolăescu încearcă să obțină revizuirea sentinței de condamnare, în ceea ce privește latura civilă a procesului penal, respectiv a plății prejudiciului la care a fost obligat de Curtea de Apel București.
”Nu am elemente concrete privind acest dosar. Pot să spun că în ceea ce mă privește, lăsarea în nelucrare a dosarului nu încearcă să îl avantajeze neapărat pe Sorin Ovidiu Vîntu. ” a spus avocatul Dan Chitic, unul dintre cei care îl reprezintă pe Sorin Ovidiu Vîntu.