Un craniu de mamut a fost descoperit de un bărbat din Covasna, pasionat de arheologie. Este al doilea schelet găsit în zonă în ultimii ani iar specialiştii au şi o explicaţie pentru asta.
Ultimii giganţi ai Planetei, cum sunt denumiţi mamuţii, migrau din Asia spre Europa pe timp de iarnă, iar traseul trecea prin România.
Scheletul craniului de mamut, de acum câteva milioane de ani, a fost descoperit întâmplător de un pasionat de arheologie.
IMRE SABU - geolog: "La prima vedere, ar fi vorba de un craniu de mamut. Nu de mastodont. Pentru că molarul este prea mare, molar aşa mare la mastodont eu, cel puţin, din istorie sau din bibliografie, nu cunosc".
După ce toate fragmentele de os vor fi recuperate şi puse în ordine, mamutul va ajunge, cel mai probabil, la Muzeul de la Baraolt. În urmă cu patru ani, tot în Covasna, a mai fost găsit un schelet de mamut - cel mai complet din Europa.
Cea mai veche specie:In nordul Africii au fost gasite fosile (cu varsta de 4,8 milioane de ani) ale unei specii denumite de specialisti
Mammuthus africanavus, cea mai veche dintre speciile cunoscute. In cursul evolutiei, unele specii au ramas cantonate in zonele sudice ale Europei, asa cum a fost
Mammuthus meridionalis; altele s-au indreptat spre nord, spre vastele spatii deschise din regiunea septentrionala a Eurasiei, adaptandu-se la viata in stepele reci, batute de crivat (desi nu neaparat acoperite de zapezi, caci climatul era mai degraba secetos).