Antena 3 CNN Actualitate Descoperire arheologică senzațională în Bistrița-Năsăud. „O dovadă extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu”

Descoperire arheologică senzațională în Bistrița-Năsăud. „O dovadă extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu”

1 minut de citit Publicat la 12:26 03 Oct 2019 Modificat la 12:26 03 Oct 2019
o_1dm8f0i05c9hbbshm3cr51vcc8.jpg

O serie de săpături arheologice efectuate de un cercetător de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean în zona Fântânele, comuna Matei, din județul Bistrița-Năsăud, a scos la iveală dovezi extrem de valoroase „pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu”, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Este vorba despre fosile de vertebrate sarmațiene ale unor animale care au trăit în acest spațiu cu milioane de ani în urmă. 

”În urmă cu 12-13 milioane de ani, o parte importantă din teritoriul actualului județ Bistrița-Năsăud apărea sub forma unor peisaje complet diferite față de ceea ce putem observa astăzi: la vest de Bistrița, totul era acoperit de Marea Sarmatică, nu deosebit de adâncă, mai caldă decât Marea Neagră actuală.

În zona Fântânele, în urma săpăturilor arheologice efectuate de către Cercet.Șt.III Dr. Lucian Vaida de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, s-au scos la lumină dovezi ale lumilor dispărute, fiind descoperite și recuperate fosile de vertebrate sarmațiene, care au atras atenția Cercet. Șt.III Dr. Ing. Marius Horga de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud ; între ele, un humerus extrem de caracteristic al unui mic delfin, din grupul kentriodontidelor, care nu depășeau decât arareori 1 m lungime.

Acești delfini au fost descoperiți și în alte localități precum Cluj-Napoca, Tășad (Jud. Bihor) sau Domașnea (jud. Caraș-Severin), însă niciodată în Bistrița-Năsăud.

Descoperirea de nivel regional european de la Fântânele este extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu, completând datele din Transilvania. Fosila de delfin, atribuită speciei Kentriodon fuchsii la Laboratorul de Paleotheriologie de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (coordonat de Prof.Univ.Dr. Vlad Codrea), a fost comunicată recent comunității științifice la Simpozionul cu participare internațională al Muzeului Olteniei de la Craiova, articolul detaliat privitor la aceasta urmând să vadă lumina tiparului în foarte scurtă vreme”, se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud.

×
x close