Activitatea din Vama Albiţa a fost blocată, luni dimineaţa, în urma unor percheziţii şi descinderi de care sunt vizaţi câteva zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră. Aceştia sunt suspectaţi de luare de mită şi trafic de ţigări, informează Mediafax.
Surse din cadrul anchetei susţin că vameşii şi poliţiştii de la Albiţa erau supravegheaţi de câteva luni. La acest caz, susţin sursele, au lucrat poliţişti sub acoperire. De asemenea, în incinta vămii au fost instalate aparate de supraveghere.
Descindere la Vama Albiţa
Potrivit surselor judiciare, 53 de poliţişti de frontieră, printre care şi şeful sectorului Albiţa al Poliţiei de Frontieră, comisar-şef Daniel Corban, precum şi patru şefi de tură, au fost ridicaţi. Aceştia au fost duşi la Bucureşti pentru audieri.
În paralel cu percheziţiile din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, au avut loc pecheziţii şi în Huşi şi în localităţi din apropiere, la locuinţele unor vameşi şi poliţişti de frontieră.
Traficul prin Vama Albiţa, blocat în jurul orei 6.00 din cauza percheziţiilor, a fost reluat în jurul orei 8.00. Timp de aproximativ două ore, nici o maşină nu a intrat sau ieşit din România, prin punctul de graniţă Albiţa, cea mai importantă frontieră din Estul ţării.
Descinderea din Vama Albiţa, un spectacol
Şeful Vămii Albiţa, Emil Bordeianu, a declarat că descinderile de luni dimineaţă s-au concentrat numai pe activitatea poliţiştilor de frontieră. "Nu ştiu absolut nimic despre descinderile făcute în această dimineaţă deoarece totul a fost la Poliţia de Frontieră. Descinderile au avut loc în pavilionul IJPF unde se află birourile poliţiştilor de frontieră. De la noi niciun lucrător vamal nu a fost întrebat absolut nimic", a menţionat Bordeian, citat de Mediafax.
Vameşii şi poliţiştii de frontieră sunt cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie. 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava) au fost deja arestaţi pentru luare de mită şi trafic de ţigări, iar alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).
Vicepreşedinte ProLex: Există corupţie de ani de zile în vămi
Nereguli la Vama Albiţa
Acuzaţiile de contrabandă în Vama Albiţa au fost numeroase în ultimii ani. Un fost şef de vamă a fost reţinut pentru trafic de alcool în urmă cu 3 ani. Şi actualul şef al vămii, Emil Bordeianu, a fost implicat într-un scandal similar de contrabandă.
În urmă cu 12 ani, 14 vameşi de la Albiţa au fost implicaţi în traficul cu alcool. Printre ei şi Emil Bordeianu. Anchetatorii nu au putut proba acuzaţiile, aşa că Bordeianu a scăpat basma curată şi a ajuns chiar să conducă vama.
Nouă ani mai târziu, un alt scandal a izbucnit la Albiţa, legat de contrabanda cu ţigări. Cinci persoane au fost cercetate sub acuzaţia de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat care introducea ilegal în ţară ţigări. Printre ei şi Ghiţă Berbece, şeful Vămii Albiţa. Valoarea estimată a prejudiciului cauzat bugetului de stat depăşea un milion de euro.
În noiembrie 2009, în timpul unui control de rutină la Vama Albiţa, într-un tir grecesc au fost descoperite 300.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Autotrenul venea din Rusia şi se îndrepta către Grecia.
Ultimul scandal a izbucnit în urmă cu aproape 4 luni. Politiştii ieşeni au confiscat, în doar două zile, aproape 10 mii de pachete de ţigări de contrabandă, aduse din Republica Moldova. Acestea erau ascunse în anvelopele unei platforme auto tractate de un microbuz. Vehiculul a intrat în ţară fără probleme pe la Vama Albiţa. A fost oprit apoi în trafic la Valea Lupului, unde a fost supus unui control amănunţit.