Antena 3 CNN Actualitate Deputatul Ion Dumitru, trimis în judecată de DNA

Deputatul Ion Dumitru, trimis în judecată de DNA

Deputatul Ion Dumitru, trimis în judecată de DNA
03 Iul 2007   •   17:10

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a deputatului Ion Dumitru, fost manager-director general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, urmând ca dosarul să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte 7 persoane: Dumitru Bunea, fost director al Direcţiei Investiţii şi Elena Dumitru fost director al Direcţiei Economice, ambii membri în Consiliul de Administraţie al RNP, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Pentru complicitate la aceeaşi infracţiuni au fost trimişi în judecată Mihai Liviu Daia, fost director al Direcţiei Tehnice şi membru în CA, Constantin Corduneanu, fost director fond forestier şi membru în CA, Sorin Mirel Vintilă, consilier juridic în cadrul RNP, Mirel Dumitrache, fost şef Serviciu Investiţii Dezvoltare din RNP şi Bogdan Florin Stanciu, administrator la SC Eufrat SRL Târgu Jiu.

Potrivit DNA, în 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a acceptat discutarea în consiliul de administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a unui utilaj – vehicul de tip militar, după ce firma care deţinea în realitate utilajul - Eufrat SRL - făcuse o ofertă de vânzare Regiei Romsilva, iar Direcţia silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier. Utilajul consuma în jur de 80 de litri de motorină pe oră, neîncadrându-în normele europene privind poluarea şi consumul. Buldozerul nici nu a fost utilizat din iulie 2003 şi până în anul 2004.

În plus, la întocmirea notei de fundamentare şi a caietului de sarcini au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică şi mai mult decât atât au fost introduse caracteristici menite să înlăture firmele concurente, iar preţul de achiziţie propus era identic cu cel din ofertă. Astfel s-a achiziţionat un produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744 %, iar paguba în dauna RNP s-a ridicat la 868.569,576 lei, sumă cu care regia s-a constituit parte civilă în cauză.

Utilajul a fost introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari, în urma aşa-zisei licitaţii, însă RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 de dolari, diferenţa reprezintând un avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT SRL din Târgu Jiu, societate administrată de Bogdan Florin Stanciu. Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa, constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare, deficienţe care au fost constate atât înainte de efectuarea plăţii, cât şi după aceea.

De asemenea, conform procurorilor a mai reieşit că în cursul lunii octombrie 2004, inculpaţii Dumitru Ion Dumitru şi Dumitru Bunea au impus unui număr de cinci direcţii silvice achiziţionarea de arme tranchilizante şi accesorii, fără a exista referate ori note de fundamentare sau studii de specialitate care să stabilească necesitatea acestor achiziţii. Direcţiilor silvice li s-a înmânat o mapă cuprinzând documente gata întocmite în numele lor, precum şi contracte ce trebuiau semnate cu SC Hunter VIP Exim SRL din Bucureşti, administratã de învinuitul Florea Alfred. Armele şi accesoriile au fost cumpărate cu adaosuri între 71,71% şi 479,39% peste cele mai mari adaosuri practicate de furnizorii de pe piaţa liberă, inculpaţii impunând achiziţionarea de la Hunter VIP Exim SRL, deşi în România existau, în 2004, 152 de societăţi comerciale, cluburi şi asociaţii autorizate să importe şi să comercializeze arme.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close