Vor fi afectate atât alimentele de import cât şi cele de producţie proprie dar care folosesc materii prime de peste graniţe. Avertismentul vine din partea reprezentanţilor federaţiilor din industria alimentară.
În prezent, în România, importurile deţin o pondere de peste 70% din carnea utilizată de procesatori, 30% din lapte şi 80% din zaharul brut.
Când vine vorba despre legume şi fructe, procentul ajunge la 80%. Importurile provin fie de pe piaţa comunitară, fie din ţările din afara UE, cum ar fi SUA, Asia sau Orientul Mijlociu.
Aşadar, România depinde de importurile de produse alimentare. Astfel că este posibilă o creştere medie de 15-20% a preţurilor la alimente, în primul rând din cauza devalorizarii leului si ratei de schimb.
Producătorii interni sunt conştienţi că românii nu au bani să suporte costuri în plus. Aceştia preferă să amâne majorarea preţurilor pentru atunci când nu vor mai avea niciun profit, potrivit cotidianului Gândul.
Cât priveşte produsele aduse din străinătate, acestea nu sunt şi o garanţie a calităţii. Pentru a obţine un profit cât mai mare, comercianţii introduc deseori pe piaţă alimente slabe calitativ. Din această cauză, România a devenit în ultimii ani una dintre ţările cu cea mai bolnăvicioasă populaţie.
Sursa Foto: www.tribuna.ro
Antena 3