Antena 3 CNN Actualitate Depistarea celor care s-au pensionat ilegal necesită verificarea a circa 2.000 de dosare zilnic

Depistarea celor care s-au pensionat ilegal necesită verificarea a circa 2.000 de dosare zilnic

1 minut de citit Publicat la 08:57 08 Iun 2010 Modificat la 08:57 08 Iun 2010
Depistarea celor care s-au pensionat ilegal necesită verificarea a circa 2.000 de dosare zilnic


Toate pensiile de invaliditate vor fi verificate, în decurs de un an, iar persoanele încadrate nejustificat vor fi trimise la muncă şi, mai mult, vor fi obligate să returneze statului absolut toţi banii pe care i-au primit până acum. Evenimentul Zilei scrie în ediţia de marţi că poliţia pensiilor îşi propune să verifice aproape 2.000 de dosare pe zi, pentru depistarea celor care fentează sistemul.

Peste 900.000 de pensionaţi pe caz de boală vor fi verificaţi de medicii specialişti din centrele locale de expertiză medicală. Decizia aparţine Executivului, care a acceptat un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, prin care s-a redus de la trei la un an termenul-limită pentru descoperirea pensionarilor ilegali.

Cu alte cuvinte, acum centrele de evaluare ar trebui să verifice, la nivel naţional, aproape 2.000 de pensionari pe zi, scrie Evenimentul Zilei.

Autorităţile s-au pus serios pe treabă şi nu au mai aşteptat nici măcar apariţia legii pentru a începe verificările în ţară. De pildă, Casa Naţională de Pensii a demarat un astfel de program chiar de anul trecut, după ce, în mai multe judeţe ale ţării au apărut suspiciuni în dosare.

În urmă cu doar câteva luni, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara că numărul persoanelor care primesc ilegal pensii se ridică la 225.000. Numărul pare fi contrazis de consilierul premierului Emil Boc, care susţine că ar putea fi vorba chiar de 350.000 de persoane.

Din 2001 până anul acesta, numărul pensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50%, de la 600.000 la 900.000.

Antena 3

×
x close