Copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013, după ce banii alocaţi medicinei dentare au fost reduşi la zero, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi din Bucureşti (AMSB), Alexandru Brezoescu.
"Vorbim de o situaţie gravă, fără precedent, deşi, prin Constituţie, tinerii până la 18 ani beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Cum respectăm Constituţia? Sunt copii din familii sărace, defavorizate, pensionari cu pensii foarte mici, persoane cu nevoie speciale care nu mai pot beneficia de asistenţă gratuită. În aceste condiţii, se va întâmpla un dezastru, pentru că sunt probleme complicate pe care nu le mai putem rezolva. Dacă vreţi să vă convingeţi, priviţi că tot mai mulţi oameni, dar şi tineri nu au dinţi în gură", a mai spus profesorul Brezoescu, potrivit Mediafax.
Potrivit preşedintelui AMSB, stomatologii îşi cer drepturile, respectiv "banii puţini pe care i-au primit în fiecare an".
"Noi ne cerem drepturile. Nu vrem să fim contra cuiva. Suntem pentru a găsi soluţii favorabile să asigurăm pacienţilor un tratament de calitate. Dar autorităţile ne spun că nu sunt bani. Noi spunem că sunt. Când apar situaţii de criză, de la Guvern se direcţionează bani imediat pentru rezolvarea crizei. Or Guvernul nu poate să direcţioneze bani pentru copiii acestei ţări, viitorul acestei ţări. Copiii vin la stomatolog, mai ales la cel de medicină şcolaă, dar nici aceia nu au bani pentru materiale sanitare", a mai spus Brezoescu.
Preşedintele ASMB a precizat că părinţii scot din buzunar, pentru o carie simplă a copilului, 70 de lei, prin casa de asigurări. "Suma alocată pentru un medic stomatolog a fost, în 2012, de 1.000-1.200 de lei. Din aceşti bani, medicul putea face 20 de carii. O extracţie este în jur de 50 de lei, o proteză la un adult, 600 de lei. Dintr-un plafon alocat, medicul putea face două proteze sau putea trata 20 de carii simple la copil. Ce reprezintă această sumă? Nimic, dar ne-au luat banii pentru copiii. Cel mai frecvent, la copil se întâlneşte caria simplă. Un copil are două sau trei carii", a explicat profesorul Brezoescu.
În aprilie, medicii stomatologi avertizau că prin tăierea alocaţiei bugetare, care era oricum cea mai mică din sistem - 57,8 milioane lei în 2012, împărţiţi la 2.800 de dentişti care aveau contract cu casa de asigurări -, numărul persoanelor fără dinţi, cu carii sau cu alte suferinţe va creşte.
Tot atunci, Ministerul Sănătăţii (MS) anunţa că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.
Citeşte şi "Vom deveni o ţară de ştirbi": Un singur cabinet stomatologic la 70.000 de elevi
Citeşte şi "Vom deveni o ţară de ştirbi": Un singur cabinet stomatologic la 70.000 de elevi