Luni, Ponta a insistat public ca plenul Consliului "să nu continue să blocheze ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei de către Mona Pivniceru", precizând că va fi prezent, şi el, la şedinţa de miercuri.
În acelaşi context, premierul a spus că nu înţelege "amânarile şi sabotajele" din partea membrilor CSM, afirmând despre aceştia că "sunt foarte prezenţi în dezbaterile politice, dar nu şi prezenţi la serviciu ca să ia act de o demisie".
Victor Ponta a declarat, cu acelaşi prilej, că l-a auzit pe judecătorul Cristian Danileţ, membru CSM, spunând că este posibil ca şedinţa de miercuri să nu aibă cvorum, premierul precizând că speră ca acest lucru să nu se întâmple.
La şedinţele plenului CSM, condiţia de cvorum este de 15 membri prezenţi dintre cei 19 ai Consiliului.
Pentru şedinţa CSM de miercuri este anunţată, printre alte subiecte, demisia Monei Pivniceru din Consiliu, însă va putea fi discutată şi cea din magistratură, dacă aceasta va fi introdusă pe ordinea de zi, prin vot, la începutul şedinţei.
"Ordinea de zi a şedinţei este fixată cu cel puţin trei zile înainte. Dacă, între timp, apar probleme noi ce trebuie discutate în plenul Consiliului, introducerea acestora pe ordinea de zi este supusă la vot la începutul şedinţei", au declarat reprezentanţii CSM.
Discutarea celor două demisii ar urma să pună capăt unei perioade de două săptămâni în care subiectul preluării Justiţiei de către Pivniceru a avut, dincolo de algoritmul legal, accente de incertitudine.
Mona Pivniceru, reprezentantul judecătorilor ICCJ în CSM, a fost anunţată drept propunere pentru Ministerul Justiţiei în 6 august, ea urmând să îi ia locul lui Titus Corlăţean, mutat la Externe.