ora 19.00 Preşedintele este aşteptat la declaraţii
ora 19.01 Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creştere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor relevanţi ai epidemiei de COVID 19 în România. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală şi în multe judeţe, fapt care se reflectă în numărul foarte mare de infectări zilnice şi în gradul de ocupare a paturilor la Terapie Intensivă, care riscă să atingă în curând un prag alarmant.
În ciuda eforturilor uriaşe ale medicilor, mulţi, prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele tuturor cifrelor şi statisticilor seci se află familii îndurerate şi o suferinţă profundă.
ora 19.02 Suntem deja într-o etapă dificilă într-un aşa-numit val doi al epidemiei, care se înregistrează şi în majoritatea ţărilor europene şi este imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar este un act de maximă transparenţă să comunicăm toate aspectele care să-i facă până şi pe cei mai reticenţi dintre noi să conştientizeze gravitatea situaţiei. Doar înţelegând corect imaginea de moment, putem ca împreună, cetăţeni şi autorităţi, să depăşim cu bine această criză fără precedent.
ora 19.03 Fără un efort colectiv, va fi însă imposibil să reuşim. De aceea, fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorităţi, sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi: aşa cum spun de fiecare dată, purtatul măştii în public, indiferent că vorbim de spaţii închise sau nu.
Pentru a ţine sub control această epidemie la nivel naţional, este obligatoriu să intrerupem lanţul cauzal care facilitează înmulţirea necontrolată a infectărilor. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposibilitatea secţiilor de terapie intensivă de a mai primi şi trata cazurile severe. În acest sens, am solicitat prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă şi să crească de fapt capacitatea secţiilor de terapie intensivă, pentru a fi pregătite şi pentru situaţii mai grave.
ora 19.04 Dragi români, ştiu cât de grele şi de epuizante au fost aceste luni în care viaţa noastră s-a schimbat radical. Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activităţile cu care eram obişnuiţi, cu atât mai repede cu cât vom stopa creşterea periculoasă a ratei de îmbolnăviri. Restricţiile sunt doar de moment. Unele activităţi la care renunţăm acum pot fi recuperate, însă vieţile şi mai ales vieţile celor dragi nouă nu le mai putem aduce înapoi.
Totodată, sănătatea celor care se îmbolnăvesc de COVID 19, odată afectată este mult mai greu de redobândit. Contestările permanente ale regulilor sanitare şi ale măsurilor restrictive întreţin o stare de neîncredere cu efecte nocive majore asupra sănătăţii publice. Experienţa din ultimele luni ne arată clar că situaţia poate fi ţinută sub control prin respectarea normelor sanitare şi prin luarea unor măsuri stricte, atunci când este nevoie pentru perioade limitate de timp.
ora 19.05 Acum avem mult mai multe informaţii medicale despre virus, iar autorităţile se adaptează permanent şi învaţă, inclusiv din propriile greşeli, pentru a lua măsurile necesare. Este mult mai uşor să respectăm acum măsurile sanitare şi să fim foarte precauţi, decât să regretăm mai târziu că nu am făcut tot ce a ţinut de fiecare dintre noi pentru a salva vieţile celor dragi.
Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Să nu ne amăgim singuri. Această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăşi cu bine, doar respectând cu stricteţe regulile şi încurajându-i pe toţi ce din jurul nostru să facă la fel. Suntem o naţiune puternică, este momentul să o dovedim din nou.
întrebările jurnaliştilor
Potrivit datelor INSP, astăzi acel coeficient de infectare calculat la mia de locuitori este de peste 3, pentru că au calculat în funcţie de persoanele cu rezidenţă. De cealaltă parte, GCS a transmis că acel coeficient este mai mic, 2,69, pentru că au calculat în funcţie de persoanele cu domiciliu în Bucureşti. V-au explicat reprezentanţii Guvernului de ce calculează diferit această rată de infectare, amânând aplicarea unor noi restricţii?
Klaus Iohannis: Este ciudat că două instituţii guvernamentale dau două rezultate diferite. Este urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituţii şi aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgenţă.
Despre proiectele sprijite de ambasada SUA, construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate care vor lega portul Constanţa de portul Gdansk
Klaus Iohannis: Sunt doua megaproiecte de infrastructură care au fost discutate şi la întrunirea din 2018 care a avut loc la Bucureşti. S-au făcut paşi importanţi, s-au asociat Camere de Comerţ, s-a început construirea unui fond de investiţii şi eu cred că saptamana viitoare vom face noi paşi în direcţia realizării acestor proiecte. Sunt proiecte vitale pentru ţara noastră.
Despre activitatea Guvernului, cine se face responsabil că au crescut cazurile de infectări şi dacă preşedintele îşi mai asumă organizarea alegerilor parlamentare
Klaus Iohannis: Din păcate, această evoluţie a pandemiei este de obseravat în întreaga Europă şi ar ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulţi politicieni vinovaţi. Guvernul şi eu şi alte autorităţi s-a străduit şi se străduiesc în continuare să facă tot ce este posibil pentru a preveni extinderea acestei pandemii. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situaţie critică în ce priveşte locurile de la ATI, în continuare se extind aceste facilităţi. Este însă clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii.
Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim. Dacă vrem să trăim într-o societate panicardă, care se ascunde, sau dacă vrem să trăim într-o societate care respectă regulile, dar îşi duce viaţa democratică mai departe. Esenţa democraţiei stă în alegeri libere. În măsura în care mandatul acestui parlament se termină în decembrie, este obligatorie realizarea unor alegeri libere pentru a avea un nou parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va întâmpla pe 6 decembrie.
Alte declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis
Trebuie să evităm ştirile panicarde şi descrierea unor situaţii extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Eu cred că autorităţile trebuie să încerce să menţină şcoala în funcţiune atât de mult cât se poate. În măsura în care numărul de bolnavi creşte peste o limită, se va trece la învăţământ on-line, dar nu peste tot şi nu toţi odată.
În situaţia în care avem o creştere evidentă a cazurilor, este la fel de evident că anumite măsuri, restricţii trebuie impuse pentru a stopa această creştere. Care vor fi aceste măsuri - vor fi propuse de experţi şi aprobate de Guvern.
Aceste necorelări (de date între instituţii) nu au apărut de ieri-alaltăieri, au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie, real, competente pentru poziţiile pe care le-au ocupat şi în majoritatea anilor, după cum ne amintim, a guvernat în România PSD-ul, care a promovat persoane fără competenţe dar cu susţinere politică solidă. Acum, e mult de reparat şi asta se numeşte reformarea statului pe care mi-o doresc foarte mult. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate.
Este un virus nou, nu se cunosc toate datele, nu se cunosc absolut toate statisticile şi, în fiecare zi, săptămână, cercetătorii găsesc date noi, fac cercetări noi, studii noi şi informaţia devine din ce în ce mai bogată şi îi ajută pe cei care lucrează la vaccin să lucreze mai eficient, pe medici să folosească tratamente mai adaptate pacientului, pe cei din industria farma să producă medicamente care previn intrarea în stări dificile ale pacienţilor. Aceste lucruri sunt pozitive şi cei de la INSP mi-au prezentat studii ştiinţifice care se realizează şi la ei, dar care s-au realizat şi în altă parte. Nu au nici ei toate datele, cum nu are nimeni toate datele, lucrurile sunt în desfăşurare şi acest fapt face să devină destul de dificil de gestionat această pandemie. Dacă ar fi fost simplu, nu am fi avut atâtea cazuri.
Nu mi-am dorit şi nu m-am aşteptat să asist la un dialog via media (despre scandalul interzicerii pelerinajelor), cred că un dialog direct între cele două şi mari autorităţi ar duce la soluţii mai bune.
Este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită şi sunt convins că va fi prelungită, dar cu ce perioadă, în această perioadă, bănuiesc că va fi prelungită cu o lună de zile.
Despre posibilitatea introducerii stării de urgenţă
Starea de alertă permite instituirea tuturor restricţiilor şi măsurilor care sunt necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă şi de când există, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei. Nu este nevoie acum de stare de urgenţă. Dacă, Doamne fereşte, ajungem în situaţia în care să nu mai fie eficiente măsurile posibille prin legea stării de alertă şi trebuie să impunem alte restricţii ale libertăţilor, atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional sau naţional, nu cred va fi cazul, starea de urgenţă în măsura în care experţii vor veni cu aceste solicitări.