Summit extrem de important și cu mize uriașe pentru țara noastră. Președintele Joe Biden și omologii săi din NATO se întâlnesc astăzi la Washington pentru a marca a 75-a aniversare a celei mai mari organizații de securitate din lume.
Vor fi luate decizii importante care vor aduce schimbări pe Flancul Estic al Alianței, iar discuțiile se vor concentra și asupra modalităților de a reasigura Ucraina de sprijinul durabil și necondiționat al NATO.
Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN, a explicat care sunt cele mai importante subiecte care se vor discuta la Washington.
”Vă prezint în premieră care sunt cele mai importante subiecte care vor fi discutate de toți liderii celor 32 de state membre NATO în summitul de la Washington.
Cel mai important domeniu de discuția este cel legat de deciziile cruciale pentru Ucraina. Este vorba despre cinci decizii:
- Comandament NATO în Germania cu 700 de militari care coordonează sprijinul militar. Nodurile logistice, pe Flancul Estic
- Mai multă finanțare. Angajament de 40 de miliarde € anual, contribuție în funcție de dimensiunea PIB
- Mai mult sprijin militar, în special rachete, sisteme de apărare antiaeriană și muniții
- Mai multe acorduri bilaterale de securitate ale statelor aliate cu Ucraina
- Mai multă interoperabilitate. Dezvoltarea de capacități de apărare standard NATO. Pregătirea militarilor în state NATO. Centru comun de instruire și analiză NATO - Ucraina în Polonia
Mergem mai departe. În ceea ce privește Flancul Estic, unde se află și România, în momentul de față vom auzi din partea liderilor NATO, din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, din partea Comandantului Suprem al Forțelor Aliate, Christopher Cavoli, că 500.000 de militari sunt în high readiness, adică în operaționalizare deplină, gata de luptă.
Mai mult decât atât, este pentru prima dată în istoria NATO când se întâmplă acest lucru, și va fi anunțat la Washington, grupurile de luptă de pe Flancul Estic o să ajungă până la nivel de brigadă (5.000 de militari) în cele opt state NATO, inclusiv România”, a explicat Radu Tudor.
”Mai multe capabilități de înaltă tehnologie, inclusiv avioane de generația a cincea. Vorbim aici de F35, avioane care vor fi dislocate pe bazele Flancului Estic, în așa fel încât să putem vedea mai bine cât de lipsiți de predictibilitate sunt ruși atunci când plănuiesc acțiuni agresive.
Așadar, mesajul pentru Rusia în acest pachet de descurajare și apărare, este un angajament de consolidare a cooperării industriale transatlantice în domeniul apărării, pentru a stimula producția de arme și muniții. Încercăm să adunăm absolut toate sistemele de arme și muniții, astfel încât să fie cat mai compatibile, astfel încât cât mai multe state membre NATO se poate produce pentru ele, dar și pentru Ucraina, într-un ritm accelerat.
Extinderea scutului NATO împotriva rachetelor balistice, cu o nouă bază Aegis Ashore în Polonia.
Ultimul subiect foarte important ce se va discuta la summitul NATO, este legat de parteneriatele globale. De ce sunt importante aceste parteneriate globale? Pentru că invitarea Japoniei, noi Zeelande, a Republicii Coreea și a Australiei încearcă să compenseze o influență din ce în ce mai mare a țărilor asiatice care stimulează războiul din Europa.
Țări asiatice democratice cu economii puternice și bine dotate, devin parteneri ai NATO, pentru a contrabalansa statele dictatoriale precum China, Coreea de Nord și Iran, ce sprijină Rusia în invazia brutală asupra Ucrainei.
Țările din Asia finanțează și alimentează militar țările din Europa. China privește cu maximă atenție evoluția din Ucraina, pentru comportamentul său ulterior asupra Taiwanului.
Partenerii globali ai NATO din zona Asiei devin cruciali pentru a putea stopa aceste evoluții extrem de periculoase.
Acestea sunt cele trei mari domenii, ele se vor regăsi în comunicatul final al summitului de la Washington”, a explicat Radu Tudor în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Mircea Geoană: „Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagră, pentru zona Balcanilor de Vest”
”Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagră, pentru zona Balcanilor de Vest, în general pe ceea ce înseamnă provocările pe care agresivitatea Federației Ruse ni le aduce și ni le va aduce în continuare.
Vom discuta, de asemenea, despre ceea ce înseamnă să creștem producția de apărare și să folosim cu cap banii pe care contribuabilii noștri îi vor investi mai mult în apărare. Vremurile sunt complicate, avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate națională și colectivă de primă calitate.
Vom discuta și despre ceea ce înseamnă asta pentru renașterea industriei de apărare în Europa și sper eu, și în țara noastră, în România, pentru că avem potențial ingineresc, potențial de locuri de muncă bine plătite și e bine să fim pregătiți și pentru a profita de acest moment de inflexiune.
Vom discuta și despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și susținerea Republicii Moldova. Rusia nu are potențialul și nici intenția de a ne ataca militar, dar va folosi orice tip de instrument, de la atacuri cibernetice, la dezinformare, folosirea și interferarea în alegerile noastre, atacuri împotriva infrastructurilor critice ale Alianței noastre”, a explicat și Mircea Geoană, înainte de summitul de la Washington.