Municipalitatea a pus o condiţie însă. Afaceristul va trebui să plătească toate casele ridicate între timp în satul Francez şi să renunţe la aproape 30 de milioane de euro. Banii reprezentau daunele pe care ar fi trebuit să îi încaseze pentru tergiversarea dosarul său vreme de patru ani.
În Satul Francez primăria a făcut investiţii de pe urma cărora Costanda ar avea de profitat. Numai de pe urma chiriilor se obţin anual peste 2 milioane de euro.
Interesant este că omul de afaceri a cumpărat inclusiv drepturile litigioase de la foştii proprietari ai terenului din Satul Francez, care au primit în schimbul acestui teren de la primarul Traian Băsescu, parcul Bordei.
La începutul săptămânii, funcţionarii primăriei păreau că nu ştiu prea multe detalii despre proiect. Surse din instituţie susţin că cel care îşi doreşte să facă schimbul de terenuri este chiar primarul general, Adriean Videanu. Edilul a fost de negăsit ca să dea lămuriri.
Satul francez se întinde pe 65 de mii de metri pătraţi. După votul de joi, aproape jumătate din teren a trecut în proprietatea lui Constanda. Un schimb care ar putea fi considerat imoral, pentru că, potrivit legii, Costanda nu a fost niciodată proprietar al terenului din Satul Francez.
În 2003, prin două dispoziţii de primar, Băsescu restabilea dreptul de proprietate asupra terenului unde se afla Satul Francez, foştilor proprietari Dumitru Tudor şi Eugen Lincaru. În acelaşi timp, primarul de atunci Traian Băsescu semna decizia prin care primăria oferea parcul Bordei omului de afaceri Costică Costanda.
DECIZIA ÎN CAZUL PARCULUI BORDEI
Antena 3