Antena 3 CNN Actualitate Decizie fără precedent. Un moldovean a obţinut cetăţenia română prin proces

Decizie fără precedent. Un moldovean a obţinut cetăţenia română prin proces

Decizie fără precedent. Un moldovean a obţinut cetăţenia română prin proces
23 Oct 2007   •   23:07

Un tânăr de 32 de ani din Republica Moldova a dat în judecată statul român şi a câştigat cetăţenia. După un calvar de şapte ani, Ghenadie Brega a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă. Cazul lui a dat speranţe miilor de moldoveni care aşteaptă fără succes, de ani de zile, un răspuns de la Bucureşti. Tânărul spune că cel mai mult l-a şocat o afirmaţie a juriştilor români : că are dreptul să ceară cetăţenia, dar statul nu este obligat să i-o acorde.

Totul a început în anul 2000, când Ghenadie Brega a hotărât să-şi depună dosarul pentru obţinerea cetăţeniei. În 2004, Ghenadie Brega a obţinut o programare pentru a-şi depune actele la Ministerul Justiţiei. Un simplu bileţel, cu numărul dosarului.

A urmat o nouă aşteptare. Întrebările referitoare la dosar au rămas fără răspuns. La Ministerul Justiţiei răspundea robotul sau se răspundea evaziv. Între timp, mii de moldoveni aşteptau în stradă să depună dosarul sau făceau drumul până la Bucureşti.

?A fost foarte dificil, mai ales pentru faptul că în instituţiile statului român, cu care intrăm noi în contact, lipşeşte cu desăvârşire informaţia. Cred că oricine din cetăţenii care au depus în perioada asta ar putea să invoce măcar argumentul că mie mi s-a dat cetăţenia română fără rând?, povesteşte Ghenadie Brega.

În 2006, tânărul moldovean schimbă strategia şi decide să acţioneze în judecată Ministerul Justiţiei din România. În decembrie acelaşi an, Curtea de Apel Bucureşti ia decizia de a obliga Ministerul Justiţiei să-i acorde lui Ghenadie Brega titlul de cetăţenie într-un termen de până la şase luni. Urmează o contestaţie, iar recursul se rejudecă în luna octombrie 2007. Ghenadie Brega are câştig de cauză printr-o decizie definitivă şi irevocabilă.

Până acum, însă, nu au fost operate modificări esenţiale ale sistemului, care să fluidizeze procedura de obţinere a cetăţeniei române de către etnicii români din afara graniţelor României. Cazul lui Ghenadie Brega poate avea valoare de precedent şi dă speranţe moldovenilor aflaţi în situaţii similare. Analiştii de la Chişinău cred că problema redobândirii cetăţeniei este excesiv de politizată.

La ora actuală, statistica arată că anual sunt acordate circa 340 de cetăţenii, mai puţin de una pe zi. În acest ritm, solicitanţii de cetăţenie română din Republica Moldova vor trebui să aştepte zeci de ani.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close