”Pandemia de coronavirus nu a afectat doar sănătatea publică și economia, dar a declanșat și un val masiv și periculos de informații false.
Asta poate afecta sănătatea, poate împiedica eforturile de a ține pandemia sub control dar poate stârni chiar și activități infracționale. Uniunea Europeană a consolidat eforturile de combatere ale acestui aspect, protejând, totodată, libertatea de exprimare.
Dezbaterea din Parlamentul European
La 18 iunie, Parlamentul a dezbătut abordarea cu privire la dezinformare privind COVID-19 și impactul asupra libertății de exprimare cu Nikolina Brnjac, reprezentantul președinției croate a Consiliului, Josep Borell, șeful Afacerilor Externe al Uniunii Europene și Věra Jourová, Comisarul pentru Valori și Transparență.
Dezbaterea a avut în vedere impactul dezinformării și necesitatea unei acțiuni sporite pentru a face față acesteia, precum și riscul guvernelor care folosesc pandemia ca scuză pentru a limita drepturile fundamentale și libertatea de exprimare.
Jourová a lăudat măsurile luate de platformele online pentru a combate dezinformarea în timpul crizei, dar a spus că este loc pentru îmbunătățiri. Comisia Europeană vrea o raportare lunară cu privire la politicile și acțiunile de abordare privind dezinformarea Covid-19.
Vorbind despre importanța creșterii rezistenței societății, comisarul a spus: „Minciuna în sine nu este nici nouă, nici înfricoșătoare. Ceea ce mă sperie este că populația crede prea ușor în acele minciuni”.
Deputații au susținut, în mare măsură, ceea ce a făcut Comisia pentru a combate dezinformarea, dar au subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o legislație mai dură. Unii europarlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la supravegherea verificatorilor și la impactul potențial asupra libertății de exprimare.
La 1 iunie, UE a lansat Observatorul European al mass-mediei digitale, un hub independent de colaborare care va spori nivelul de cunoștințe științifice disponibile în materie de dezinformare online. În cursul acestui an, Comisia intenționează să lanseze o cerere de propuneri de 9 milioane de euro pentru crearea unor centre regionale de cercetare în domeniul mass-media.
Inițiativă de combatere a dezinformării
În martie, Consiliul European s-a angajat să combată dezinformarea printr-o comunicare transparentă, în timp util și bazată pe fapte reale. Inițiativa se concentrează pe:
- Înțelegere - distingerea dintre conținutul ilegal și conținutul care este dăunător, dar nu ilegal și între dezinformare și informare eronată, care poate fi neintenționată
- Comunicare - UE va continua să combată activ dezinformarea
- Cooperarea - continuarea și consolidarea cooperării între instituțiile UE, statele membre și actori internaționali precum Organizația Mondială a Sănătății și Nato, precum și ONG-urile în lupta împotriva dezinformării
- Sporirea transparenței - platformele online ar trebui să furnizeze rapoarte lunare cu privire la modul în care acționează împotriva dezinformării și să intensifice cooperarea cu verificatorii din toate țările UE
- Asigurarea libertății de exprimare - Comisia va continua să monitorizeze modul în care măsurile de urgență introduse de statele membre ca urmare a pandemiei coronavirusului influențează legile și valorile UE
- Creșterea gradului de conștientizare - creșterea rezistenței societății prin promovarea gândirii critice și a abilităților digitale
Aceste măsuri vor face parte din planul de măsuri de abordare împotriva dezinformării la care Uniunea Europeană lucrează în acest moment” este comunicatul emis de Parlamentul European.