Antena 3 CNN Actualitate Decizia UE de anesteziere a porcilor trebuie respectată

Decizia UE de anesteziere a porcilor trebuie respectată

Decizia UE de anesteziere a porcilor trebuie respectată
22 Noi 2007   •   08:58

Tradiţia sacrificării porcilor de Crăciun este în vizorul Comisiei Europene. Oficialii europeni nu văd cu ochi buni acest obicei şi vor să impună reguli stricte. Pe de altă parte, oficialii români spun că amestecul în tradiţia populară poate duce la o atitudine negativă a românilor faţă de Uniune. Începând cu acest Crăciun, directiva Comisiei privind anestezierea animalelor înainte de sacrificare ar trebui pusă în aplicare.

Regulile Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor interzic înjunghierea porcilor şi prevăd folosirea unui pistol cu anestezic înainte de sacrificare. Este, însă, posibil ca oficialii de la Bruxelles să accepte tacit faptul că românii vor încălca directiva Uniunii când vor sacrifica porcii de Crăciun, considerând că există probleme mai grave ale României, ca de pildă posibilitatea retragerii fondurilor pentru agricultură, după cum relatează The Economist.

În apropierea primului Euro-Crăciun românesc, chiar şi oficialii de la Bucureşti speră ca această regulă să nu se aplice. Ei au avertizat Comisia că această interferenţă în tradiţia Crăciunului este cea mai rapidă cale de a distruge atitudinea pozitivă a românilor faţă de UE, mai notează publicaţia. Veterinarii români se aşteaptă ca 1,5 milioane de porci să fie sacrificaţi în gospodării de Crăciun, în acest an.

Teoretic, anestezierea acestor porci este acum obligatorie. Practic, Guvernul abia a început să discute despre cum se poate realiza acest lucru. Medicii veterinari încep peste câteva zile instruirea privind utilizarea pistolului pentru anestezierea totală a porcilor.

Anul trecut, în timpul discuţiilor de la Bruxelles, românii au întrebat dacă sacrificarea porcilor de Crăciun s-ar putea bucura de excepţia oferită măcelarilor musulmani şi evrei, dar Comisia a spus că nu permite acest lucru. Excepţia se referă doar la rituri religioase, iar practicile românilor nu sunt considerate rituri, ci tradiţii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close