Antena 3 CNN Actualitate Decizia privind eliminarea a şapte zile din pedeapsa lui Adrian Năstase, în 28 noiembrie

Decizia privind eliminarea a şapte zile din pedeapsa lui Adrian Năstase, în 28 noiembrie

2 minute de citit Publicat la 23:00 21 Noi 2012 Modificat la 23:00 21 Noi 2012
Decizia privind eliminarea a şapte zile din pedeapsa lui Adrian Năstase, în 28 noiembrie
Foto: Agerpres
O hotărâre în recursul lui Adrian Năstase cu privire la decizia prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele de internare în urma tentativei de sinucidere nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale, va fi anunţată în 28 noiembrie, scrie Mediafax.
   
Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, recursul lui Năstase împotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele în care a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca în urma tentativei de sinucidere, respectiv din 20 până în 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale în dosarul "Trofeul calităţii".
   
Năstase a declarat, în faţa instanţei, că atunci când s-a împuşcat a vrut să ajungă la morgă şi nu a crezut că "într-o altă lume" va mai încerca să amâne executarea pedepsei la închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii".
   
Fostul premier a mai spus că i se pare jignitoare remarca procurorului referitoare la faptul că poliţiştii care au asigurat paza salonului său de la Spitalul Floreasca au fost puşi pentru protejarea sa.
   
"Mi s-a părut jignitor ce spune domnul procuror. (...) În realitate eu am vrut să ajung la morgă. Nu am crezut că într-o altă lume voi încerca să mai amân excecutarea pedepsei. (...) Eu reţin această ipoteză, teoria intenţiei indirecte mi se pare greu de acceptat. Ieri s-au făcut cinci luni de când este aşteptată motivarea acestei condamnări pentru care eu sunt aici contestator", a declarat Năstase.
   
Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a invocat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 87, alineatul 3 din Codul penal, care se referă la modul de executare a pedepselor şi cuprinde sintagma "în afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala".
   
Cazacu a arătat că această sintagmă contravine articolului 23, alineatul 12 din Constituţie, care prevede legalitatea pedepselor, articolului 20, alineatul 1 din Constituţie, privit din prisma articolului 5, paragraful a) şi articolului 7 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
   
Avocatul a arătat că excepţia poate fi admisă în sensul trimiterii ei pentru verificare la Curtea Constituţională. Cazacu a precizat că, raportat la situaţia lui Năstase, acest articol devine nelegal, pentru că legea românească arată foarte clar că doar un judecător, respectiv o instanţă, poate da o decizie definitivă de condamnare şi că pedeapsa este fixă, stabilită de acel magistrat.
   
Cazacu a mai arătat că sub nicio formă la acea pedeapsă clar stabilită nu se pot adăuga zile suplimentare, aşa cum s-ar întâmpla în cazul clientului său, dacă instanţa Curţii de Apel Bucureşti nu ar admite acţiunea şi accepta computarea celor şapte zile petrecute la Spitalul Floreasca. În sens contrar, a explicat avocatul, dacă nu se vor computa cele şapte zile, practic vor suplimenta pedeapsa de aproximativ 750 de zile de închisoare cu executare dată de judecătorii instanţei supreme lui Adrian Năstase.
   
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au încheiat discuţiile în această cauză, urmând ca la 28 noiembrie să pronunţe decizia atât în cazul recursului făcut de Năstase, cât şi pe admisibilitatea acestei excepţii.
   

×
x close