Antena 3 CNN Actualitate Decizia Curţii Constituţionale în cazul reducerilor de salarii şi pensii, amânată pentru vineri

Decizia Curţii Constituţionale în cazul reducerilor de salarii şi pensii, amânată pentru vineri

2 minute de citit Publicat la 17:16 24 Iun 2010 Modificat la 17:16 24 Iun 2010
Decizia Curţii Constituţionale în cazul reducerilor de salarii şi pensii, amânată pentru vineri

Decizia Curţii Constituţionale în cazul "legilor sărăciei" a fost amânată pentru vineri. Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale s-au reunit, joi, în şedinţă pentru a analiza dacă măsurile de austeritate convenite de Guvern cu FMI sunt sau nu constituţionale însă nu au dat un verdict în acest sens. Curtea se va reuni din nou vineri, de la ora 09:00. După mai bine de şase ore de dezbateri, judecătorii au amânat luare unei hotărâri pentru încă 24 de ore.

Magistraţii de la Curtea Constituţională au luat joi în discuţie atât contestaţia depusă de Alianţa PSD+PC, cât şi sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la proiectele de legi care vizează reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Aşa cum spunea şi preşedintele Traian Băsescu în urmă cu puţin timp, cei 9 judecători au o decizie foarte grea de luat.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 15 iunie, să trimită Curţii Constituţionale două sesizări cu privire la proiectele de lege pentru care Emil Boc vrea să îşi asume răspunderea. Magistraţii spun că proiectele de lege restrâng exercitarea unor drepturi, cum ar fi cel la salariu.

Cele două proiecte de lege au fost atacate şi de un grup de 37 de senatori, care au depus contestaţia la Curtea Constituţională săptămâna trecută, a doua zi după ce a fost respinsă moţiunea "Opriţi genocidul social!".

Presiunea asupra magistraţilor de la CCR este mare, mai ales că sunt multe voci care spun că instituţia e aservită puterii. Din cei  9 judecători, 5 sunt cunoscuţi ca favoriţi ai preşedintelui Traian Băsescu.

De partea Opoziţiei se consideră că ar fi judecătorii:

- Ion Predescu - fost senator PSD

- Acsinte Gaspar - fost deputat PSD

- Aspazia Cojocaru - propusă de PSD

- Tudorel Toader - propus de PNL

Fideli Puterii şi Preşedintelui Băsescu sunt consideraţi:

- Puskas Valentin Zoltan - fost senator UDMR

- Augustin Zegrean - fost deputat PDL

- Petre Lăzăroiu - propus de Traian Băsescu

- Iulia Motoc -propusă de PDL

- Mircea Ştefan Minea - propus de PDL

Dacă magistraţii admit contestaţia , proiectele de lege vor fi trimise Parlamentului pentru a fi puse în concordanţă cu Legea Fundamentală. Dacă va fi respinsă contestaţia, tăierile de venituri vor intra în vigoare imediat după ce preşedintele Traian Băsescu va promulga legile.

Antena3.ro

Foto: Intact Images

×
x close