De cealaltă parte, liberalii se plâng că nu au bani pentru o majorare atât de consistentă.
Ordonanța de urgență privind majorarea alocațiilor, respinsă în Camera Deputaților
Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat, marți, raport de respingere Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 123/2020, prin care alocațiile copiilor au fost majorate cu 20%, începând cu 1 august, în loc să fie dublate. Actul normativ, respins și de Senat săptămâna trecută, intră miercuri la votul final.
În cazul în care ordonanța va fi respinsă definitiv de Parlament, rămâne în vigoare ideea dublării alocațiilor. În acest moment, alocațiile au valoarea de 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 156 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.
Alocațiile copiilor ar urma să crească cu doar 20%
Pe data de 1 august, Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, începând din luna septembrie, alocaţiile copiilor vor creşte cu 20%, după cum urmează:
- De la 156 lei la 185 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani
- De la 311 lei la 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat majorările: ”Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta şi cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie şi 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022”.
Alocațiile ar putea fi dublate abia la 1 iulie 2022
Copiii vor primi alocaţii până la finalul lui 2022 după cum urmează:
- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani pentru copiii cu handicap
- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.