Dunărea a înregistrat marţi, la Galaţi, o cotă de 185 centimetri şi un debit de 3.500 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care în mod normal în acestă perioadă a anului ar fi trebuit să înregistreze o cotă de 300 centimetri şi un debit de 8.000 metri cubi pe secundă.
"E mai rău ca anul trecut, când situaţia critică a fost în septembrie. Avem aproape două luni în avans, ceea ce înseamnă că şansele de a se îmbunătăţi situaţia pe fond de ploaie, sunt minime. Punctele critice sunt în zona de sud a ţării, iar cel mai grav este în amonte de Giurgiu, pe la Zimnicea. Acolo a mai rămas o fâşie extrem de îngustă de apă pe care se poate naviga", a declarat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Mircea Răzvan Cristea, informează
Agerpres.
Potrivit AFDJ Galaţi, din cauza secetei debitele scăzute de pe afluenţii Dunării au scăzut alarmant cotele fluviului, fapt care produce probleme de trafic. Şenalul de navigaţie a fost simţitor îngustat, iar în zonele Călăraşi-Giurgiu şi Zimnicea este necesară intervenţia navelor de dragat pentru ca pragurile de sub apă să nu producă avarii.
Deşi meteorologii au anunţat o răcire a vremii începând de miercuri şi chiar precipitaţii, situaţia nu se va îmbunătăţi pe Dunăre. În sudul ţării sunt blocate mai multe convoaie care nu au mai înaintat de câteva zile.