Unul din cei mai mari producători de PAL din sud-estul Europei, grupul Kronospan, poluează cu gaz toxic oraşele Sebeş şi Braşov de mai bine de zece ani. Deşi a primit numeroase amenzi pentru încălcarea normelor de protecţie a mediului, compania ignoră legislaţia românească.
Potrivit unei anchete a ziariştilor de la Jurnalul Naţional, grupul austriac are legături cu familia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan.
Austriecii de la Kronospan au venit în România în 1998. De atunci, şi-au deschis 3 fabrici de prelucrare a lemnului, 2 la Sebeş şi una în Braşov.
În 2001, Elena Stolojan, soţia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, a fost numită administrator al uneia din fabricile Kronospan din Sebeş. A primit şi un pachet de acţiuni, pe care l-a vândut până la urmă austriecilor.
Grupul Kronospan a fost înconjurat de controverse chiar din momentul în care a început să producă în România. A început mai multe lucrări fără să aibă autorizaţii, a fost acuzat de monopol şi a primit amenzi de peste un milion de dolari de la Consiliului Concurenţei. Comisia Europeană a avertizat România cu privire la ilegalităţile din jurul Kronospan, care a încălcat constant normele de protecţie a mediului.
Cel mai grav, însă, este faptul că locuitorii din Sebeş şi Braşov respiră de ani de zile aer toxic. Asta din cauză că fabricile de PAL ale Kronospan folosesc formaldehidă, un gaz toxic şi cancerigen pentru oameni.
Poluarea mediului de către Kronospan s-a dezbătut pe larg şi în Camera Deputaţilor încă din 2005. Ultima dată, în 2008, deputatul Alexandru Pereş i-a cerut ministrului Mediului, Attila Korodi, să informeze sebeşenii cu privire la cât de mult este poluat oraşul de fabricile Kronospan. Până acum însă, totul a fost în zadar.