Autorităţile au calculat că într-un an o persoană cu o stare bună de sănătate nu plăteşte mai mult de 350 de lei pentru vizitele la medic. De aceea, au stabilit un plafon de 600 de lei, până la care se face plata din buzunar.
Astfel, de la 1 septembrie, medicul de familie îşi va taxa pacienţii pentru fiecare consultaţie cu 5 lei. Dacă e nevoie de o vizită la domiciliu, aceasta îi va costa pe bolnavi 15 lei. O consultaţie la un medic specialist va fi 10 lei, iar pentru şapte zile de spitalizare, pacienţii trebuie să scoată din buzunar 100 de lei.
Aceste măsuri reprezintă o necesitate şi un angajament. Sunt o necesitate deoarece contribuie la rezolvarea unor probleme majore din sănătate şi conduc la creşterea calităţii asistenţei şi la accesul la aceasta.
Cu alte cuvinte, cei care merg la doctor fără rost se vor gândi de două ori înainte să irosească timpul medicului.
?Sunt oameni care se prezintă la camera de gardă numai pentru că nu au putut să doarmă sau i-au durut putin capul, blocând activitatea camerelor de gardă?, spune Gheorghe Iana, managerul Spitalului Municipal.
Acest lucru se va taxa cu 20 de lei. De la plată vor fi scutite, însă, persoanele cu handicap, asistaţii social, tinerii care nu au împlinit încă 18 ani sau gravidele, care au nevoie de consulataţii în timpul sarcinii.
Pensionarii sunt totuşi nemulţumiţi. Ei consideră că plafonul stabilit pentru exceptarea de la co-plată este prea mic.
Un nivel mai potrivit al plafonului până la care pensionarii să primească servicii medicale gratuite ar fi 1.500 de lei pe lună, susţin reprezentanţii acestora.
Observator