Medicamentele s-ar putea scumpi în perioada următoare din cauza creşterii euro. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că speră să găsească modalităţi prin care majorarea să fie evitată, eventual prin micşorarea adaosurilor comerciale. Şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a anunţat noi reglementări. Astfel, CNAS a hotărât că medicii trebuie să prescrie numai medicamente generice, care pot fi produse de alte firme decât cele inventatoare şi care sunt mai ieftine decât pastilele originale.
CNAS a hotărât că medicii au obligaţia să prescrie numai medicamente generice, adică acele tratamente care pot fi produse de orice firmă, după expirarea patentului deţinut de firma care a inventat pastila.
Prevederea nu se aplică numai pacienţilor care încep tratamentul ci şi la bolnavii cronici, care au deja reţete. Aici intervin însă problemele.
Sunt însă şi cazuri unde pacienţii beneficiază de tratamente mai scumpe. Spre exemplu, bolnavii de diabet la care boala e avansată primesc medicamentele scumpe şi originale, pentru că sunt mai eficiente şi elimină complicaţiile.
Aceste medicamente pot costa chiar şi de zece ori mai mult. Reprezentanţii Casei de Asigurări spun că este o măsură bună, de vreme ce pacienţii vor plăti mai puţin pe medicamente.
Decizia CNAS ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie.
Antena 3