Preţurile alimentelor au intrat în vizorul Comisiei Europene. Instituţia a demarat o investigaţie pentru a vedea de ce se scumpesc atât de mult produsele de import, de la producător până la tarabă. Primele rezultate ale anchetei vor fi făcute publice până la sfârşitul lunii viitoare.
Investigaţia referitoare la modul de stabilire a preţului alimentelor va dura cel puţin o lună. Ancheta a pornit după ce s-a observat că preţurile cresc spectaculos după ce legumele şi fructele sunt importate în Uniunea Europeană. În România, de exemplu, 70 la sută din totalul legumelor şi fructelor consumate sunt din alte ţări. Iar preţurile la tarabă sunt de 2, 3 sau chiar 10 ori mai mari decât cele declarate la intrarea în ţară.
Costurile unei vizite în piaţă ar putea scădea considerabil dacă în vamă s-ar face controale riguroase. România mai are în prezent aproape 250 de hectare de sere. Suficient cât să asigure în jur de 40% din necesarul de consum anual de legume.