Antena 3 CNN Actualitate De ce nu sunt bune testele rapide vândute pe internet pentru depistarea pesticidelor din fructe și legume

De ce nu sunt bune testele rapide vândute pe internet pentru depistarea pesticidelor din fructe și legume

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:28 21 Iul 2024 Modificat la 10:44 22 Iul 2024
piata fructe legume romania
Nivelul de pesticide din legume și fructe poate fi determinat doar în laboratorul național autorizat. FOTO captură video Antena 3 CNN

Nu există alte metode pe a determina nivelul de pesticide din fructe și legume decât determinarea în laboratorul național fitosanitar, a declarat la Antena 3 CNN Romeo Șoldea, director general al Autorității Naționale Fitosanitară (ANF).

Întrebat despre testele rapide promovate pe internet ca fiind capabile să determine nivelul de pesticide, Romeo Șoldea a explicat că cei care le-au fabricat ar trebui să spună pentru câte substanțe active detectează prezența și pentru câte substanțe active determinate ca fiind prezente e depășită limita maximă sau nu.

Testele rapide nu sunt decât o dezinformare și inducere a panicii în rândul populației, a explicat Șoldea.

Romeo Șoldea a adăugat că determinarea nu e un proces simplu și că UE a desemnat în fiecare stat membru un laborator național. În România e laborator național fito-sanitar de la ANF, unde sunt analizate 370 de substanțe active, pentru fiecare fiind stabilită o limită maximă admisă, care dacă e depășită, înseamnă că alimentul respectiv nu poate fi consumat.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale atrage atenţia că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte cu privire la reziduurile de pesticide în legume şi fructe, iar prezentarea în spaţiul public a unor aşa-zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei.

Reacţia MADR vine după ce în spaţiul public au apărut o serie de informaţii legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume şi fructe, scrie Agerpres.

Într-un comunicat dat sâmbătă publicităţii, MADR precizează că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea şi cuantificarea a sute de substanţe active, analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător. În ceea ce priveşte utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective şi specifice pe fiecare pesticid şi nu permit identificarea cu acurateţe a reziduurilor şi a cantităţilor acestora, a subliniat ministerul.Cantităţile de reziduuri de pesticide în legume şi fructe sunt la nivel de urme (ľg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.

„Precizăm că până în prezent nicio companie internaţională nu a fabricat şi omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra că aceste teste rapide asigură selectivitatea şi specificitatea în determinarea substanţelor active.

În prezent, acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase şi sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate şi cuantificate substanţele active la nivel de urme. Aceste tehnici sunt recunoscute şi folosite în toată lumea, inclusiv în România şi în Uniunea Europeană, pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

Doar rezultatele obţinute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor măsuri legale.

×
x close