”Aceste imagini nu sunt doar din acest weekend. Avem astfel de imagini de vreo 4 săptămâni. Am făcut și facem în continuare apel la tot ce înseamnă distanțare fizică, respectarea unor recomandări și precauții. Partea medicală, pe care sistemul medical, tot ce înseamnă Comitet Național pentru Situații de Urgență putea să o desfășoare, ne-a fost îngrădită, chiar limitată de Hotărârea Curții Constituționale.
Suntem într-un weekend în care toată lumea, inclusiv cei care vor trebui să decidă săptămâna următoare în Parlament, cam ce se poate întâmpla în cazul în care nu vom mai avea aceste pârghii. Atât că putem iniția aceste izolări ale persoanelor cunoscute, carantinări ale persoanelor care nu au această boală dar sunt suspecte de contact cu aceste persoane sau venite din anumite zone, pot face ca noi să putem limita acele imagini pe care le-ați văzut.
Stipularea organelor de control, colaborarea noastră cu agenții economici care beneficiază de aceste relaxări, cu populația civilă care este, la rândul ei, beneficiară a acestor relaxări, ar trebui să fie în contextul acelor norme pe care le-am precizat, la fiecare etapă de relaxare.
În condițiile în care doar noi, ca și parte medicală, ca și parte guvernamentală, respectăm aceste reguli, vom vedea imagini ca cele pe care le-am văzut în acest weekend”, a precizat Nelu Tătaru.
Măsurile luate pot fi contestate în Instanță
”Noi, în lege, am prevăzut posibilitatea să luăm măsuri imediate, inclusiv în regim de urgență. Nu am lăsat să se lege măsurile de chemare ale unor grupuri mari de oameni, dar bineînțeles cu validare ulterioară de către Comitetul pentru Situații de Urgență și de către alte entități dacă este necesar”, a completat Raed Arafat.
Însă secretarul de stat a precizat că proiectul de lege prevede și modalitățile de contestație.
”Deci orice măsură care este luată, poate fi contestată de cetățeni în Instanță, fără nicio problemă”.