Antena 3 CNN Actualitate De ce îl acuză DNA de fapt pe Liviu Dragnea în dosarul de instigare la abuz în serviciu

De ce îl acuză DNA de fapt pe Liviu Dragnea în dosarul de instigare la abuz în serviciu

3 minute de citit Publicat la 16:34 18 Iul 2016 Modificat la 16:34 18 Iul 2016
liviu dragnea face.jpg
Foto: Facebook

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman, se arată în rechizitoriul DNA.

Dragnea a fost trimis în judecată vineri de DNA pentru săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intelectual.

Ancheta în acest caz a început în anul 2012, după ce procurorii au primit informaţii că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, ar fi cerut mită de la familiile care doreau urgentarea procedurilor de adopţie în cazul copiilor instituţionalizaţi.

Ulterior, în decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Conform DNA, Adriana Botorogeanu era încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, în condiţiile în care ea figura şi ca salariat în cadrul unei societăţi comerciale din Alexandria. De asemenea, Anisa Niculina Stoica era încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent la Serviciul administrativ din DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna din activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că, în perioada 2008 - 2012, Liviu Dragnea a deţinut funcţia de preşedinte al PSD Teleorman şi pe cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, de unde au şi încasat salariul corespunzător, fără a se prezenta la locul de muncă şi fără a desfăşura niciun fel de activitate.

Procurorii susţin că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Tot în rechizitoriu se arată că Dragnea a determinat-o pe Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu constând în menţinerea în funcţie, în calitate de angajate la DGASPC Teleorman, a inculpatelor Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, deşi cunoştea faptul că cele două îşi desfăşurau activitatea la sediul PSD Teleorman.

"Astfel, din probele administrate, rezultă că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a cunoscut faptul că inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina erau angajate la DGASPC Teleorman, însă în fapt îşi desfăşurau activitatea la sediul Organizaţiei Judeţene (...) Teleorman, al cărui preşedinte era, şi cu toate acestea i-a solicitat inculpatei Alesu Floarea, director executiv al DGASPC Teleorman, să le menţină în funcţie pe cele două inculpate. Pe de altă parte, chiar inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost persoana care a găsit soluţia remunerării inculpatei pentru activitatea desfăşurată la sediul Organizaţiei Judeţene (...) Teleorman, în sensul încadrării acesteia la DGASPC Teleorman", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Un argument în plus adus de DNA că Dragnea ştia că cele două angajate, deşi încadrate la DGASPC Teleorman, îşi desfăşurau activitatea la PSD Teleorman, îl constituie şi faptul că fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost şeful direct al celor două femei.

În perioada în care Bombonica Prodana a avut calitatea de şef Serviciu Secretariat, ea a avut în subordine doar patru angajate, printre care şi pe Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

"Aşadar, jumătate dintre angajatele aflate în subordinea inculpatei Prodana Bombonica nu s-au prezentat la serviciu o perioadă mai mare de un an de zile şi cu toate acestea cele două inculpate continuau să îşi încaseze salariul de la DGASPC chiar dacă în fapt îşi desfăşurau activitatea la sediul (...) Teleorman", mai spun procurorii DNA.

×
Etichete: Liviu Dragnea
x close