Antena 3 CNN Actualitate De ce cresc, de fapt, prețurile RCA, deși sunt plafonate de aproape doi ani: ”Vor crește cu încă 40-50%”

De ce cresc, de fapt, prețurile RCA, deși sunt plafonate de aproape doi ani: ”Vor crește cu încă 40-50%”

asigurare rca
De ce cresc, de fapt, prețurile RCA, deși sunt plafonate de aproape doi ani. Sursa foto: asigurare-rca.ro
de Laura Dinu    |    26 Sep 2024   •   12:15

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, înaintea ședinței de guvern, că prețurile la asigurările obligatorii RCA vor fi plafonate până la sfârșitul anului. 

”Luăm azi o decizie importantă pentru milioane de proprietari de autoturisme. Prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârșitul anului 2024. Luăm această decizie la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Preîntâmpinăm astfel apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a anunțat Marcel Ciolacu. 

Cu toate acestea, prețurile asigurărilor obligatorii continuă să crească. Marile companii au găsit tot felul de soluții care le permit să ajusteze prețul de referință, astfel încât niciuna dintre ele nu a fost sancționată până acum pentru scumpiri. Iar din 2025 s-a putea ca polițele RCA să devină și mai costisitoare. 

Cu alte cuvinte, deși tarifele RCA sunt plafonate, românii plătesc bani grei pentru acestea.

Plafonarea se aplică de la 28 februarie 2023, iar la prețul stabilit se poate adăuga cel mult 6,8%, reprezentând rata inflației.

Cu toate acestea, prețurile RCA au crescut în medie cu 18% doar în ultimul an.

Așa se face cu un șofer cu experiență, din Capitală, aflat în clasa de bonus B8, a plătit anul trecut în noiembrie 1.123 de lei pentru un RCA pe un an. La reînnoirea poliței însă, prețul a ajuns la 1.619 lei, iar la altă companie, chiar 1.841 de lei. Deci scumpirile au ajuns și la 50%.

"În aprilie 2023, ASF și asigurătorii ar fi trebuit să arate prețurile reale practicate de fiecare companie. Abia atunci am fi văzut adevăratele costuri. Tarifele actuale sunt extrem de mari. Ne întrebăm de ce...", spune Vasile Ștefănescu, președinte Cotar, potrivit Observator

"O parte din creșteri se datorează inflației și costurilor de la service-uri. O altă parte ține de segmentarea asiguraților în diverse categorii", explică și Sergiu Costache, expert în asigurări.

Mai mult, trebuie să ne așteptăm la noi scumpiri odată ce plafonarea va dispărea.

"Tarifele RCA vor crește cu 40-50%, iar asigurătorii vor susține că au fost nevoiți să înghețe prețurile un an și jumătate. Ce plafonare? Că nu există!", afirmă Vasile Ștefănescu.

Între timp, autoritățile lucrează la o nouă lege RCA, care ar trebui să aducă stabilitate pe piața asigurărilor, afectată de patru mari falimente.

×
Subiecte în articol: asigurare RCA plafonare preturi RCA
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close