Antena 3 CNN Actualitate De ce apar rezultate false la testele COVID. Doi medici renumiţi dau adevărul pe faţă

De ce apar rezultate false la testele COVID. Doi medici renumiţi dau adevărul pe faţă

Denisa Nedelcu
1 minut de citit Publicat la 12:23 30 Iul 2020 Modificat la 12:23 30 Iul 2020
o_1eeff9rm457k1rhifbmvr118f1b.jpg
Sursa foto: Agerpres/Hepta

Ambele scenarii sunt periculoase: şi dacă o persoană bolnavă are un test care iese negativ, pentru că poate îmbolnăvi uşor alţi oameni, dar şi dacă cineva care nu are COVID obţine la test un rezultat pozitiv, fals, şi este internat, el se poate îmbolnăvi în spital.

O declaraţie a unui medic, cum că "testele de coronavirus pot da o eroare de 70%", a făcut înconjurul presei zilele trecute. Doctorul a reacţionat însă şi neagă că ar fi spus aşa ceva

"Testele de coronavirus au o sensibilizare între 70 şi 95%, în funcţie de fragmentele ARN. Deci testele sunt extrem de precise. Problemele apărute la rezultate ţin de alte motive", a clarificat dr. Virgil Musta, potrivit adevarul.ro.

Musta: Trebuie să ai experienţă pentru testare

În ce priveşte posibilitatea să existe şi rezultate false, medicul a explicat: "Depinde foarte mult dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. Deci, în cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând", a spus Virgil Musta.

La rândul său, medicul epidemiolog Molnar Geza spune că este nevoie de controale de la Ministerul Sănătăţii. 

"Recoltarea probelor necesită o tehnică anevoioasă. Pentru a fi executată, aşa cum trebuie, e nevoie de un personal bine pregătit. Apoi, aparatele trebuie să fie reglate cu mare atenţie. Eu sunt ieşit la pensie şi nu ştiu dacă Ministerul Sănătăţii face controale la aceste clinici care fac teste. Pentru că, fără îndoială, e nevoie de aceste controale", a spus Molnar Geza.   

De ce pot apărea rezultate false la teste

Cât despre rezultatele eronate, "în primul rând, vorbim despre nişte aparate intens folosite, deja de mai multe luni. Aparate care, poate, iniţial, erau destinate altor investigaţii. De aceea, trebuie să fie verificate! Apoi, citirea rezultatului obţinut nu e o chestiune simplă. E interpretativă. De aceea, e nevoie de un personal bine instruit, calificat pentru aşa ceva", a adăugat epidemiologul.
 

×
x close