Antena 3 CNN Actualitate De ce a tipărit M.A.I. 22 de milioane de buletine de vot, când existau numai 17 milioane de alegători?

De ce a tipărit M.A.I. 22 de milioane de buletine de vot, când existau numai 17 milioane de alegători?

1 minut de citit Publicat la 09:41 12 Iun 2009 Modificat la 09:41 12 Iun 2009
De ce a tipărit M.A.I. 22 de milioane de buletine de vot, când existau numai 17 milioane de alegători?
22 milioane de buletine vot au fost tipărite pentru alegerile europarlamentare de duminică. Ziariştii de la Jurnalul Naţional spun că acest lucru ridică mari semne de întrebare, în ceea ce priveşte corectitudinea alegerilor. Aceasta în condiţiile în care într-o urnă de votare, dintr-o comună suceveană, au fost găsite cu peste 220 de buletine mai mult decât numărul de votanţi. Jurnalul Naţional cere Guvernului şi Biroului Electoral Central să justifice de ce au fost tipărite mai multe buletine de vot, decât numărul prevăzut de lege şi ce s-a întâmplat cu cele nefolosite.

Potrivit ziariştilor de la Jurnalul Naţional, numărul mare de buletine de vot tipărite în plus ridică mari semne de întrebare privind corectitudinea alegerilor. Asta în condiţiile în care sondajele preelectorale indicau o absenţă masivă la votul din 7 iunie.

Acest lucru creează, potrivit celor de la Jurnalul Naţional, premisele unei fraude electorale majore, pentru că folosirea buletinelor ar însemna, practic, vicierea rezultatului alegerilor. Un exemplu foarte bun este cel al unei comune sucevene, unde în urnă au fost găsite cu peste 220 de buletine mai multe decât numărul de alegători.

Ministerul de Interne anunţa, în urmă cu o lună, că au fost tipărite peste 20 de milioane de buletine, justificând acest lucru prin numărul cetăţenilor cu drept de vot. Cu toate acestea, potrivit listelor electorale de la alegerile din 2009, numărul cetăţenilor cu drept de vot este 17.495.601.

În plus, ministrul Dan Nica anunţa că pentru tipărirea buletinelor au fost cheltuiţi jumătate din banii alocaţi la europarlamentarele din 2007, adică aproape 700 de milioane de lei. S-a făcut, astfel, economie, iar Nica are acoperire legală, cred ziariştii de la Jurnalul Naţional.

Cu toate acestea, susţin ziariştii, principala greşeală a Ministerului de Interne este că a ignorat semnalele privind absenteismul la urne.

Antena 3

×
x close