La debutul lunii octombrie, autorităţile au decis să amâne pentru 30 de zile intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă o urgență.
Deși, în teorie, măsura nu mai este în vigoare, în practică, copleșite de numărul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care ajung la ATI, multe unități medicale au rămas dedicate exclusiv pacienților COVID.
"Spitalul este cu capacitate de 374, în timp ce secţia ATI avea doar 15 paturi. În momentul de față din cauza lipsei paturilor, pentru ca secţia ATI este plină, era dificil să avem altă activiatate non-COVID, fără să asigurăm un minim de paturi în caz de urgență", a declarat dr. Massawi Tarig | Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ilfov pentru Antena 3.
Pe fondul recentei scăderi a numărului de infectări, multe dintre actualele spitale COVID și-ar putea redeschide porțile pentru toți pacienții.
Decizia va fi însă luată de fiecare unitate medicală în parte.
În plin val 4, avortul la cerere s-a putut face doar în câteva spitale şi asta din cauza numărului mare de bolnavi COVID-19. Lucrurile s-au schimbat însă, odataă ce Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că astfel de intervenţii nu suportă amânare.
De la izbucnirea pandemiei, Maternitatea Polizu a fost singura unitate medicală în care s-au făcut constant întreruperi de sarcină.
"Numarul interventiilor zilnice era mult mai mic decât într-o perioadă anterioară, dar am ţinut cont că, din păcate este o intervemţie, care pentru anumite persoane chiar este necesară", a spus Benedict Ancăr, medic primar Obstetrică -Ginecologie Spitalul Polizu.
Conform Ministerului Sănătății, mai-marii spitalelor trebuie să decidă până vineri dacă vor trata sau nu exclusiv pacienți COVID-19.