Mâinile sigure ale mamei sunt cele în care David are încredere cel mai mult. Seară de seară îl ajută să monteze telescopul cu care tânărul de clasa a 12-a face ceea ce-i place cel mai mult: privește cerul. Este un ajutor necondiţionat: el vine dincolo de obligaţiile de serviciu sau casnice ale mamei.
De mic, David a refuzat jucăriile râvnite de mai toți copiii. În schimb, s-a lăsat pradă dorinţei de a hoinări printre stele.
"Cred că am fost pur și simplu captivat, chiar dacă nu știam legile fizicii, adică nu avem cum să am o înțelegere cantitativă, ci poate doar calitativă", spune el despre primele experienţe în lumea astrelor.
În clasa a treia, a început să învețe astronomia la Palatul Copiilor. După 4 ani se califica deja la Olimpiada Internațională de Astronomie. A plecat cu medalia de bronz de acolo, iar anul următor, în Sri Lanka, a luat aurul. Atunci a luat acasă și drapelul României.
Punctaj maxim pentru David la proba Planetariu, la Olimpiada din Ungaria
"Elevul cu rezultatul cel mai bun din fiecare an îl primește practic acasă și îl dă anul viitor la olimpiadă la un elev", explică David.
Cel îndreptăţit să primească steagul trebuie să fie cel mai bun din lotul național. Astfel, steagul a rămas la David în ultimii 3 ani. A studiat din ce în ce mai mult, iar în 2019, la Olimpiada din Ungaria a obținut cel mai mare punctaj din toată competiția la proba de Planetariu.
"Țin minte că o cerință foarte interesantă a fost că vedeam o eclipsă de Soare, dar văzută de pe Lună astfel încât Pământul era între Soare și Lună și acoperea Soarele. Trebuia, bazat pe acea eclipse, să ne dăm seama în care crater sau în care mare lunară ne aflam", rememorează David.
Fiorii Olimpiadei au fost în acest an, însă, diferiți, din cauza pandemiei de coronavirus. "Toată olimpiada am dat-o de la biroul meu, ceea ce mi s-a părut la propriu ireal. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi ajunge să dau Olimpiada de la mine de acasă", îşi aminteşte el.
Motivul pentru care David vrea să meargă la o facultate de top din afara ţării
Îşi reprezintă ţara la competiţiile internaţionale chiar dacă statul nu l-a suţinut întotdeauna așa cum ar fi trebuit. În 2018 a fost nevoit strângă bani pentru a ne reprezenta la olimpiada din Siri Lanka şi China. Asta nu l-a împiedicat să aducă de fiecare dată acasă o nouă medalie.
Acum se pregătește pentru cea mai importantă cursă din viață: admiterea la o facultate de prestigiu din afară. De ce din afară? Să-l lăsăm pe David să explice:
"Eu, pur și simplu, vreau să ajung studiez la una dintre cele mai bune facultăți pentru că mi se pare că așa s-ar fructifica practic toate rezultatele de până acum și toată munca pe care am depus-o."
Altfel spus, sutele de ore de studiu și nopțile petrecute cu ochii pe cer își vor primi roadele când David va primi scrisoarea de admitere de la Cambridge, Harvard, MIT, Princeton sau Stanford.