Antena 3 CNN Actualitate Pașii de urmat după ce ați suferit o daună a locuinței. Despăgubiri rapide după cutremur, inundații sau alunecări de teren

Pașii de urmat după ce ați suferit o daună a locuinței. Despăgubiri rapide după cutremur, inundații sau alunecări de teren

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 15:44 04 Apr 2024 Modificat la 15:44 04 Apr 2024

Prin lege, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să încheie o asigurare împotriva dezastrelor pentru trei riscuri: cutremur, inundații și alunecări de teren.

De utilitatea acestei asigurări mulți se conving, din păcate, abia după ce au trecut printr-o situație de criză și au fost nevoiți să împrumute bani pentru repararea locuinței.

În schimbul a numai 130 de lei pe care îi plătim o singură dată pe an, putem primi până la 100 de mii de lei, în funcție de cât de mult ne-a fost afectată locuința de un dezastru natural.

Cei care au trecut prin asemenea momente, știu cât de important este să-ți pui din timp casa la adăpost financiar.

Polița PAD pe care au cumpărat-o le-a salvat locuința

Printre cei despăgubiți ca urmare a încheierii poliței PAD pentru locuință este și Gabriela Mladin, corespondent Antena 3 CNN, în Gorj. Casa ei a fost afectată de cutremure, iar acum a început reparațiile.

"Mi-am amintit de acea asigurare pe care am făcut-o la PAID și am contactat asiguratorul explicându-i că trebuie să vină să facă o verificare.

Acest lucru s-a întâmplat cred că undeva la începutul lunii septembrie. Imediat au venit la fața locului inspectorii de daune, au făcut toate verificările, fotografii, toate rapoartele necesare și lucrurile s-au mișcat foarte repede.

Undeva în mai exact pe 2 noiembrie au și intrat banii în cont pentru despăgubire", a spus Gabriela Mladin.

Pașii de urmat după ce ați suferit o daună a locuinței

Pașii pe care trebuie să-i urmați în cazul în care casa dumneavoastră a fost afectată de un dezastru natural sunt foarte simpli.

Mergeți la primărie și cereți adeverință din care să reiasă ce eveniment s-a produs și când.

Apoi, anunțați asiguratorul care va evalua pagubele și va întocmi un raport de constatare.

Lucrările de reparație la locuință le puteți începe numai după ce avariile au fost constatate de reprezentantul societății de asigurare.

Dacă s-a produs un cutremur:

  • Contactați cât mai repede compania de asigurare prin care a fost eliberată polița PAD pentru avizarea daunei.

Dacă au avut loc inundații și alunecări de teren: 

  • Anunțați imediat autoritățile competente  (Primărie, ISU, Comitetul Local de Situații de Urgenta).
  • Solicitați autorităților întocmirea procesului verbal care atestă producerea evenimentului.
  • Contactați cât mai repede compania de asigurare prin care a fost eliberată polița PAD.

"Dacă s-a produs un cutremur nu e nevoie de acte referitoare la eveniment. Avem toate informațiile necesare pentru plata despăgubirii.

Dar, dacă s-a produs o alunecare de teren sau o inundație, mergi cât mai repede la primărie, cere acte din care să rezulte ce s-a întâmplat și sună asiguratorul.

Cu cât parcurgi etapele acestea mai repede, cu atât mai repede primești despăgubirea.

După cutremurele din Gorj, am început plățile după 8 zile", a spus directorul de daune PAID, Irinel Dinu.

"Despăgubirea mea a fost destul de consistentă, de vreo 21.800 de lei. Sumă care îmi va acoperi să zic așa, în mare parte necesarul, adică toată reparația pe care eu sunt nevoită să o fac.

Sfatul meu este în continuare ca fiecare să aibă o asigurare de acest gen, nu este greu deloc, se deschide un dosar, se colaborează foarte bine și durează puțin până se primesc acești bănuți", a spus Carmen Radu, despăgubită.

Dezastrele naturale sunt riscuri extreme, care se pot produce în orice moment, fără niciun avertisment.

Cum frecvența acestor fenomene devine din ce în ce mai mare și în România, asigurarea locuinței este și o necesitate, și o obligație legală.

Prin contractul PAD oferit de PAID, pierderile materiale suferite vor putea fi recuperate rapid, cu un efort financiar minim.

×
x close