Antena 3 CNN Actualitate Datina Crăciunului dăinuie încă din antichitate

Datina Crăciunului dăinuie încă din antichitate

<1 minut de citit Publicat la 13:49 24 Dec 2007 Modificat la 13:49 24 Dec 2007
Datina Crăciunului dăinuie încă din antichitate
Datina Crăciunului îşi are rădăcinile în antichitate, când sărbătoarea ţinea 12 zile. Însă ziua de 25 decembrie a fost stabilită oficial drept data naşterii lui Isus Hristos, în anul 320 de către Papa Iulius la romani. După stabilirea datei oficiale a Crăciunului, a mai trecut multă vreme până ce aceasta să fie adoptată de către toţi creştinii. Ziua naşterii lui Iisus a fost declarată sărbătoare a Imperiului roman în anul 429.

În Irlanda cel care introduce Crăciunul este Sfântul Patrick în anul 461. Britanicii marchează pentru prima dată Crăciunul în anul 604, iar germanii abia un secol mai târziu. Totuşi, în ţările Europei occidentale, protestanţii au interzis în anumite epoci serbarea Crăciunului şi cultul sfinţilor. De exemplu, Oliver Cromwell a interzis în Anglia această sărbătoare între anii 1649 şi 1660. Abia în secolul al XIX-lea, Crăciunul a devenit cu adevărat o serbare populară.

Fiecare nouă comunitate de creştini a dat valenţe noi sărbătorii, în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile moştenite din străbuni. Elementele extrem de populare, în toată lumea, asociate cu sărbătoarea Crăciunului sunt felicitările şi artificiile. Prima felicitare a fost desenată în 1843 iar petardele au fost inventate în 1847 de un brutar din Londra.

Antena 3

×
x close