Antena 3 CNN Actualitate Datele recensământului care arată CRIZA cu care se confruntă România. Ce s-a întâmplat cu patru reşedinţe de judeţ este îngrijorător

Datele recensământului care arată CRIZA cu care se confruntă România. Ce s-a întâmplat cu patru reşedinţe de judeţ este îngrijorător

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:26 10 Sep 2012 Modificat la 06:26 10 Sep 2012
Datele recensământului care arată CRIZA cu care se confruntă România. Ce s-a întâmplat cu patru reşedinţe de judeţ este îngrijorător
Populaţia stabilă a României a scăzut, în ultimii 10 ani, cu peste 2,6 milioane de persoane, conform datelor preliminare ale ultimului recensământ realizat de INS.

Patru municipii reşedinţă de judeţ au pierdut mai mult de un sfert din populaţie, iar marile oraşe au mai puţin cu 300.000 de locuitori. Cele mai afectate sunt Galaţiul, Craiova, Iaşiul şi Constanţa. Cauza principală a declinului populaţiei o reprezintă sărăcia, au declarat reprezentanţii autorităţilor locale.

Cea mai mare scădere a populaţiei, ca număr de locuitori, se întregistrează la Galaţi. Oraşul este mai sărac cu peste 67.000 de persoane, faţă de anul 2002.

"Galaţiul este un oraş industrial care a prins contur odată cu apariţia combinatului siderurgic. Cei care s-au angajat de tineri în combinat au ieşit acum la pensie şi s-au întors la ţară"... a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei, pentru gândul.info.

În clasament urmează Craiova, unde numărul locuitorilor a scăzut cu peste 58.000 de persoane.

Iaşi-ul a pierdut în ultimii 10 ani aproape 18% din populaţie şi a căzut pe poziţia a 3-a în topul oraşelor mari, iar pe locul doi a urcat Cluj-Napoca. Numărul ieşenilor a scăzut <iese carton declin oraşe mari> de la 320.000 de persoane, la 260.000.

Cei mai mulţi dintre locuitorii care au părăsit oraşul s-au retras în zonele rurale, după ce sectorul industrial a intrat în colaps, spun autorităţile locale.

"În ultimii 20 de ani, Iaşiul ca oraş industrial este în moarte clinică."

În Braşov, populaţia stabilă recenzată a scăzut în ultimii 10 ani cu aproape 20%, în timp ce constănţenii sunt cu 18% mai puţini.


La nivel naţional, cea mai mare scădere a populaţiei, în procente, 27,82%, a avut loc în Vaslui. Oraşele Focşani, Tulcea şi Piatra-Neamţ au pierdut şi ele peste un sfert din populaţie. Sărăcia şi imigraţia sunt considerate de către autorităţi ca principale cauze ale declinului demografic .

Cu o scădere a numărului de locuitori de 6,51% Miercurea Ciuc este reşedinţa de judeţ în care numărul locuitorilor a scăzut cel mai puţin.

În top nu a fost inclus şi judeţul Ilfov, unde numărul locuitorilor a crescut cu 21,36%.




×
Etichete: recensamant
TOP articole
x close