Antena 3 CNN Actualitate Darius Vâlcov la ”Subiectiv”: România este șantajată direct sau indirect după OUG 114

Darius Vâlcov la ”Subiectiv”: România este șantajată direct sau indirect după OUG 114

5 minute de citit Publicat la 20:13 10 Mar 2019 Modificat la 20:13 10 Mar 2019
Darius Vâlcov la ”Subiectiv”: România este șantajată direct sau indirect după OUG 114

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a vorbit la ”Subiectiv” despre principalele probleme din economie și OUG 114. 

Iată principalele sale declarații:

”Pe comunicații avem patru actori. Orice înțelegere poate duce prețurile sus. În energie, la gaze, 95% e în mâna a doi producători. Piața de capital, fondurile de pensii, sistemul bancar. Avem un singur de acționar român la un fond de pensii, restul sunt străini. La bănci avem CEC și Eximbank, care au o cotă de piață de sub 10%”

”Țineți minte scandlul cu Apa Nova? La o săptămână distanță ați fi văzut o reclamă masivă, unde minute întregi ni se făcea reclamă cât de bună e apa de la Apa Nova. Pui o presiune...”

”Guvernul nu a cedat. Și nici coaliția. Este posibil să pierdem foarte mult pe piața externă. Când acest lobby extraordinar de puternic vine și spune te coborâm puțin ca rating al țării, în momentul acela trebuie să fii dispus la dialog. Indirect sau direct este șantaj. În loc să fim toți uniți, noi ca români...”

”În 2004 și 2005 licențele 3G s-au scot la licitație. Ele vor expira o parte în 2020, în 2022 celelalte. A fost o scăpare a legislației, nu a spus nimeni nimic ce se întâmplă după 15 ani. Acum se lăsa impresia și de către ANCOM și de către firme că mai prelungim pe 15 ani. Dacă prelungim așa, pierdem 2-3 miliarde de euro. Am prevăzut în OUG nivelul de unde pleacă licitația. Apoi vine unul ca Mâțu, Câțu, spune că alungăm investitorii. Faptul că ceri ce este corect pentru țara ta asta înseamnă? Licența 5G. Avem exemplul Italiei. Au scos cu 6,5 miliarde de euro. Prin comparație, măcar 2 miliarde ar trebui să ia și România. Condiția pusă este să obținem minim 1 miliard. Este mult și acest lucru. Făcuseră calcul, maxim 250 de milioane. Diferența cine o suportă? Tot fraierii?”

”La discuțiile avute cu BNR, atât dumnealor cât și noi am prezentat studii de impact și nu vorbim doar despre OUG 114. BNR a decis să majoreze dobânda de politică monetară, motivând că este inflație. În acel moment a fost făcut un studiu, că în 2018 doar această modificare duce la scăderea creșterii economice cu 0.5 - 1%. În toamnă BNR a redus gradul de îndatorare pentru populație. Te poți împrumuta mult mai greu de la bănci. Consiliul de Programare Economică, într-o analiză, între 0,2 și 0,4% se va diminua creșterea economică”

”Au plecat de la ideea că taxa pe lăcomie va fi încasată pe toată durata ei. Ea nu se mai plătește de la un anumit prag în jos. Ei au considerat că pragul va fi mereu peste acel nivel. ROBOR-ul acesta, care are echivalent EURIBOR la nivel european, europenii au venit în 2016 și au spus că e un sistem prost, până în 2020 îl schimbăm, pentru că băncile pot face aranjamente între ele, doar să coteze. Acea cotație este valabilă doar 15 minute. În Europa se merge pe ideea că EURIBOR nu va mai fi pe cotație, ci pe tranzacție. În 2017 băncile au cotat între ele ROBOR la 6 luni și au crescut de trei ori baza pentru populație. Dar au făcut zero tranzacții între ele la șase luni”

”Cum ar putea să profite rușii de OUG 114? Probabil se îndreaptă spre energie, altfel nu îmi dau seama. Hai să vedem cu gazele. 90% din consum îl acoperim din resurse proprii. Și astăzi importăm 10%, la anul vom importa 10%, până când Romgaz și OMV vor crește și vom putea acoperi. Peste trei ani nu mai avem nevoie să importăm, de aceea se plafonează”

”Din punctul nostru de vedere, totul e bun în OUG 114. Cred că totul poate să rămână, chiar dacă unele vor fi scrise în altă formă. Vom încerca să obținem efecte aproximativ la fel”

”Unii au recunoscut că avem dreptate. Dar parcă prea vreți deodată, ni s-a spus. Luăm o rație de libertate, o rație de curaj  în fiecare an”

”În afară de corespondața oficială, dintre agențiile de rating și Guvern, există și un alt tip de corespondență cu persoane din instituții ale statului care nu fac bine României. Ei aflau, instituțiile mari financiare, ce discutam cu echipa din Ministerul de Finanțe, la 10 minute după ce discutam. Într-o altă țară, acele persoane ar fi probabil puse sub acuzare pentru trădare. Avem date certe că așa s-a întâmplat”

”E posibil ca atunci când s-a făcut programul de guvernare, unele lucruri să fi considerat că le aplicăm într-o țară normală. O țară care își decide singură prioritățile. Cred că aici am exagerat noi toți”

”Tu de duci la ski și lași tara fără buget, acuzând Guvernul că a întârziat. Dar tu de ce vii și ațâți aceste lucruri? Pentru că Guvernul are rezultate. Dar vrea să inducă teroare și frică. Ce spunea anul trecut în mai? Că nu vor fi bani de pensii și salarii. Că inflația va fi 12%. Acum, așa cum s-a întâmplat în 2017, aceeași melodie. Nu sunt bani de pensii și salarii, nu se fac investiții, vom depăși deficitul și inflația se va duce la cer”

”Dacă celălalt nu face, nu câștigă el și câștigi tu. Cam așa cred că gândește președintele”

”Înțeleg că Uniunea Securiștilor din România...Cioloș. Înțeleg că ei vor să contește bugetul. Sper să rămână doar bârfe. Pe ei îi deranjează un lucru, pe toți. Din 2009 în 2016, veniturile statului au crescut cu 66 de miliarde de lei. În opt ani de zile. În doi ani de zile, actuala coaliție aduce 71 de miliarde în plus. Asta îi doare pe ei. În 2016 aveam 223 de miliarde veniturile statului, în 2018 au fost 295. Acestea sunt diferențele. În doi ani, cu cinci miliarde de lei mai mult decât în opt ani. Dacă ne referim doar 2018, veniturile au crescut cu 44 de miliarde de lei. Este cea mai mare creștere a veniturilor din istoria României, mai mare decât în toată perioada lui Ponta. De Boc și Cioloș nu mai spunem. În 2019 Guvernul și-a propus 48 de miliarde în plus. Ei, învățați cu ce era, vor să creștem mai încet. Guvernarea lui Ponta a fost una care venea după o guvernare slabă. Nu se compară nici măcar cu anul 2018. Este mult sub actuala guvernare, dar parfum dacă o comparăm cu aia din 2016”

”Căpitan la Unitatea de fantome. Unitatea de fantome e la Paris. Să-l întrebați când îl prindeți (pe Victor Ponta - n.r.)”


×
x close